”Det är min sista långa turné”

I 60 år har Lill Lindfors stått på scenen, som bland annat sångerska, skådespelerska och programledare. Efter en nästintill slutsåld jubileumsturné i höst, som också är hennes sista, tar hon den vidare nästa år där hon landar på Scalateatern den 26 januari.

– Jag tycker det ska bli kul att komma till Karlstad, säger hon.

Lill Lindfors debuterade på scen 1961 och är en av våra mest folkkära och mångfacetterade artister. I höstas åkte hon ut på sin sista stora turné i landet, där hon delade med sig av delar av sin 60 år långa karriär.

– Det var fantastiskt, mottagandet var så varmt. Den var väldigt rolig att jobba med och det var väldigt roligt att möta publiken. Äntligen får vi mötas, säger hon.

Efter en lyckad spelperiod valde de att förlänga turnén i tre orter. Istället för att bara sätta in extraföreställningar där det var slutsålt, valde de att titta på nya orter varav Karlstad dök upp, dit hon kommer den 26 januari.

– Jag kommer inte ihåg när jag var i Karlstad senast, men det var längesen.

Gav en örfil

Även om detta är hennes sista turné poängterar hon att hon inte ska lägga hatten på hyllan. Det är resandet, packandet och allt som kommer med turnélivet hon är klar med.

– Resandet och packandet… Men konserterna ger så mycket glädje och energi. Men därför har jag sagt att det är min sista långa turné.

När vi pratar behöver jag knappt nämna Karlstad utan att en del minnen dyker upp, trots att det var ett tag sedan hon var här.

– Sandgrund, det minns jag. Där var jag flera gånger. Det hände en sak där en gång, men det kanske vi inte ska prata om nu.

Fast nu blev jag ju nyfiken?

– Det är den enda platsen där jag har gett en man en örfil. Vi var ett gäng, det var 70-tal eller kanske 60-tal. På den tiden fanns det ingen sceningång så när vi var klara med föreställningen gick jag genom salen och mötte publiken. Då var det en man som klappade mig på rumpan. Jag reagerade blixtsnabbt och gav honom en örfil. Det var något undermedvetet, mig klappar man inte på rumpan, säger Lill och tillägger:

– Via en vän lyckades han höra av sig och be om ursäkt efteråt. Så han är förlåten.

Delar av karriären

Föreställningen är en blandning av sånger vitsar och prat där hon delar med sig av olika delar av sin gedigna karriär.

– Det var mitt stora problem, att plocka ut material.

Med 60 år som artist hade hon mycket att material att välja mellan och hon lovar att ta med flera av hennes låtskatter, bland annat ”Musik ska byggas utav glädje”.

– Det är lekfullt, dramatiskt och de kända sångerna. Jag har dessutom underbara musiker med mig.

– Tematiskt är det ingen stark röd tråd utan mer finns röda trådslingor.

På scen ser man även Claes Crona trio och Mats Norrefalk, som Lill har arbetat mycket med tidigare. Förställningen har fått namnet ”Tillsammans är ett sätt att finnas till”, efter låten med samma namn.

– Det kändes som ett naturligt sätt att sammanfatta allt efter det här året med pandemin.

Vad är roligast med den här turnén?

– Det som är roligast är att sjunga och att möta publiken, inget går upp mot det. Glädjen i att folk får komma ut. Jag tycker det ska bli kul att komma till Karlstad, avslutar Lill.

Anna Nordström

 anna@svenskmediakonsult.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *