Vinmässan tillbaka till Karlstad

I vår är det återigen dags för Vin och deli-mässan att slå upp portarna i Karlstad. Intresset bland utställarna har varit stort och totalt blir det runt 70 olika aktörer som visar upp dryck och delikatesser av olika slag, vilket är några färre än tidigare år. Detta för att skapa ett luftigare arrangemang på grund av pandemin.

Foto: Henrik Mill

Sedan 2011 har Vin och deli-mässan varit Karlstad troget men fick under 2021 ta en paus på grund av pandemin. Den 18-19 februari 2022 var det planerat för mässan att komma tillbaka till Karlstads CCC, men fick framflyttas till den 20-21 maj istället.

– De riktlinjer vi får, de följer vi, säger Hanna Wreeth, mässansvarig Svenska Dryckesmässor.

Det var i höstas när restriktionerna lättade som de kunde börja dra igång med mässor igen och Svenska Dryckesmässor har redan hunnit anordna två mässor, en i Linköping och en i Västerås.

– Det har varit jättebra. I Linköping kickade vi igång så fort vi kunde. Vi drog ner på både besökare och utställare för att få mer luft och skapa förutsättningar för att hålla avstånd. Men det kändes som vanligt, det vill säga det som är vanligt idag. Det var jätteroligt, folk var glada att det kommit igång igen.

Viktigt för Svenska Dryckesmässor som arrangörer är att när de väl är igång var att ha ett litet annat tänk än tidigare och inte fylla lokalerna till bredden utan att ha det mera luftigt.

Foto: Henrik Mill

Lokala aktörer

– Karlstad är speciell, det är en av våra populäraste mässor. Utställarna älskar mässan i Karlstad.

För att möta restriktionerna har man inför den kommande mässan valt att ha några färre utställare och totalt blir det runt 70 stycken. På de platserna har det i sin tur varit hårt tryck.

– Vi har i nuläget bara tre platser kvar för utställare. Karlstad är ju den mässan många väljer om man är utställare och vill visa upp sin produkt. Många väljer Karlstad i första hand.

Bland utställarna finns precis som tidigare år ett varierat sortiment med både nya som gamla utställare, med unika viner som inte finns bland Systembolagets ordinarie sortiment.

– Karlstad Vin & Deli är väldigt speciell för den har lite av allt. Mycket vin, delikatesser, sprit, öl och en hel del lokala aktörer.

Foto: Henrik Mill

Mer kreativa

Bland delikatesserna finner man allt från ostar, charkprodukter, praliner och lite annat smått och gott utlovas.

– I Karlstad har vi ingen restaurang, då sporras utställarna till att vara mer kreativa så att det finns något som mättar lite.

– Det kommer finnas en italiensk delikatess som kallas tigelle. Det är en utställare med italienska rötter som presenterar detta. Det har vi aldrig haft med innan och det måste provas, säger Hanna Wreeth.

Då mässan inte bara bygger på att gå runt och smaka på olika viner utan även på kunskap kring dryckerna har man som nyhet valt att ha med utställare med vinkylar på mässan.

– Har man fina viner hemma är det viktigt att man lagrar och förvarar dem rätt.

Har du några förhoppningar inför mässan?

– Jag hoppas att det blir sådär underbart som det alltid blir i Karlstad, att folk kommer och är nyfikna och vill prova allt. Det är alltid positivt och glatt bland besökarna, de kommer till mässan med både kunskap och nyfikenhet

Anna Nordström

 anna@svenskmediakonsult.se