”Livet ska vara värt att leva”

Lars Lerin och maken Junior är aktuella i den tv-serien Vägen ut.

Vägen ut är namnet på Lars Lerins nya tv-serie där de tre första avsnitten är ute. Serien, som kretsar kring missbruk och vägen till nykterhet, utspelar sig på en resa från Höga kusten hem till Värmland där de umgås, målar och testar nya saker. I februari tar resan slut för tittarna, men för Lars del är han redan vidare på nästa kapitel.

Konstnären Lars Lerin är återigen aktuell med en ny tv-serie. I serien berättar Lars om sitt missbruk och hur han tog sig ur det. Idén om serien, som är hans mest utelämnande serie hittills, kom från honom själv.

– Det var jag själv som tyckte att ska vi göra något nytt ska vi göra på det här ämnet, berättar han.

Med på resan är Lars man Junior samt åtta vänner som han har lärt känna under vägen mot nykterhet.

– Det var en del som tackade nej. Men de som var med tyckte att det var väldigt givande.

Lars har tidigare varit öppen med sitt missbruk så för hans del var det inga tvivel kring att göra serien.

– För mig är det en daglig sak jag lever med, att jag har den historian, så att jag inte trillar dit igen.

– Det gör inte ont att prata om det, det är viktigt att lyfta.

För Lars del startade missbruket i hans unga år.

– Det var mest att det eskalerade när jag skulle börja konstskola i Göteborg 1980. Jag hade testat innan, men då fick jag mediciner som ledde till ett blandmissbruk.

Missuppfattningar

Då missbruk ofta är ett tabubelagt ämne som sker bakom stängda dörrar tyckte Lars att det var ett viktigt ämne att lyfta.

– Eftersom jag har varit med om det här själv kan jag ämnet utan och innan. Det finns så mycket missuppfattningar om alkohol och droger. Det är viktigt att se inifrån missbruket vad det innebär. Jag trodde själv aldrig att jag skulle komma ifrån det, men jag sökte hjälp.

Resan startar i Höga kusten för att sedan gå genom Dalarna och hem mot Värmland. Tillsammans på resan samtalar de och målar, där missbruk och vägen mot nykterhet spelar de centrala delarna.

– Människor får se att det inte är en hopplös sak. Vill man få ett bra liv måste man komma ur det. Det är en sjukdom man får, man väljer det inte.

Men de testar även mycket annat. När de är i Värmland tog de en kanottur på Fryken och i Höga kusten testade de på surströmming, till Juniors besvikelse.

– Vi hade roligt också. Annars skulle det inte ha fungerat, om det var en kamp hela tiden. Livet ska vara värt att leva.

Ny barnbok

Redan har de tre första avsnitten av serien visats.

Har du fått någons respons på de första avsnitten?

– Ja det har blivit väldigt mycket. Både på Facebook och på sms och mejl. Jag är förvånad över att det blev så stort intresse, jag trodde att de skulle sakna lärlingarna. Men det berörde, det var många som kände igen sig. Det känns väldigt bar att vi kunde göra serien.

Resterande delar av serien kommer på SVT play i februari. För tittarna blir det då ett avslut på resan, men för Lars del har han redan gått vidare.

– Man går in i det med full kapacitet. Men nu är det skönt att det är över.

Vad blir det härnäst?

– Vi har inte bestämt än vad vi ska göra. Vi pratar om en ny serie, men inget är bestämt än. Däremot har jag en ny barnbok vi ska sätta igång med nu.

För boken står bland annat layoutarbetet på tur och Lars tror att den kan släppas redan efter sommaren. Handlingen i sin tur har ett återkommande tema från hans tidigare barnböcker.

Lars Lerins kommande barnbok kommer att handla om katter, vilka även varit en del av hans tidigare barnböcker.

– Den handlar om katter, den heter Kattjakten. Det handlar om en katt som försvann.

Idén är baserad på en verklig händelse från när familjens egen katt försvann. Tillsammans med sina söner var de runt och letade efter katten, som de till slut hittade instängd i ett garage.

– Sen blir det inget mer om katter på ett tag, säger Lars med ett skratt.

Anna Nordström

 anna@svenskmediakonsult.se