Nya operachefen: ”Det här är känslornas fitness center”

Kjell Enlund är Wermland Operas nya operachef.

Från Luleå till Karlstad i snöstorm – nu är Värmlands nya operachef här.

– Jag har sett Wermland opera som en juvel i Sveriges operalandskap, säger Kjell Englund.

Det var 1983 som Ole Wiggo Bang började som operachef för Wermland opera. Efter en rekryteringsrunda förra året har nu hans efterträdare, Kjell Englund, tagit plats i lokalerna.

– Det känns fantastiskt roligt. Jag är stolt och hedrad och inser ju att jag tar över från någon som präglat hela verksamheten. Det är lite speciellt, men jag kommer att bygga på allt det fina som redan finns här. Sen så vill jag tillsammans med medarbetarna och styrelsen utveckla verksamheten och ta oss in i framtiden, säger han.

Kjell föddes i Luleå och växte upp på Notviken. Han utbildade sig som violinist och har även studerat dirigering samt komposition innan han började arbeta som producent på Norrbottensmusiken.

Då fanns inga anställda musiker så under 20 års tid ägnade han sig åt att skapa en grund för att göra det möjligt. Han startade Norrbottens kammarorkester, Piteå kammaropera och ensemblen Norrbotten NEO, vilket är Sveriges enda kammarorkester som jobbar med samtida konstmusik. Efter 20 år var pusslet lagt, då var det dags att göra något annat.

– Då öppnade sig möjligheten till att bli vd och konstnärlig ledare av Norrlandsoperan i Umeå, sedan jobbade jag som koordinator och anordnade turnéer.

Mottagen

Wermland opera operahus med Stora scenen.

I snöstorm körde han den 2 januari 82 mil ner till Karlstad. Han fyller 60 i år och har precis inlett sin nya tjänst som operachef för Wermland opera.

– Jag har blivit fantastiskt väl mottagen. Alla är så snälla och glada. Jag känner mig så välkommen och det är väldigt viktigt när man kommer långt bort ifrån.

I Värmland har han varit förut. Han gifte sig förra sommaren, då gick bröllopsresan hit.

– Min anfader är faktiskt från Värmland så jag ville hit och se. Det är mycket vackert.

Även Wermland opera har han besökt vid ett flertal tillfällen tidigare.

– Jag har sett Wermland opera som en juvel i Sveriges operalandskap.  

Bekanta sig

Under helgerna har han tagit långpromenader för att bekantat sig med staden, men han behöver också lära sig om sin nya arbetsplats.

– Det är många gångar och trappor i det här huset. Jag behöver nog en dag för mig själv och gå omkring tills jag hittar, skrattar han.

Till en början kommer han ägna sig åt medarbetarsamtal och när chansen ges ska han ut i Värmland.

– Jag ska träffa alla i personalen enskilt och höra vad de vad de tycker och känner. Just nu är det stora öron och liten mun. Det är viktigt att lära känna, inte bara organisationen och alla som jobbar för organisationen, utan även Värmland och publiken. Det är bra att veta vilken kost man är van vid. Jag hoppas på att vi kan drabba så många som möjligt.

Visionen

Vad hans egen vision är för verksamheten är för tidigt att säga, menar han.

– Men det kommer kanske bli lite mer opera. Vi har ju sådant fantastiskt operahus som bara skriker efter att bli använt. Men man har ju ekonomin att ta hänsyn till också, så vi får se.

Han tror på en varierad operarepertoar där man spelar klassiker såväl som lite mer nya verk.

– Vad det handlar om för mig, det är att det ska beröra folk. Det här är känslornas fitness center. Musiken och operakonsten har möjlighet att hitta nyckeln som låser upp det där rummet i hjärtat som man kanske själv inte har tillgång till. Operan när den är riktigt bra, då kan den sätta sådana spår att det förändrar livet. Operan har bättre möjligheter till det än någonting annat, tycker jag.

På grund av pandemin finns det några planerade punkter i programmet från hans företrädare. I mars inleds operan Eurodyke. Sedan kommer det även två musikaler. I höst har Titanic premiär och hösten 2023 kommer Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. 

– Jag kommer tillsammans med orkestern planera upp säsongen 2022–2023, men den första operan jag gör mig skyldig till är nästa vår, avslutar Kjell.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se