Så får du i dig rätt mängd näring

Hur vet du att du äter rätt? I förra upplagan av KHaktuellt besökte vi Hälsokraft för att testa på att göra en hårmineralanalys. Nu har provsvaren kommit.

I somras tog jag beslut om att dra mitt strå i stacken och påbörjade en mildare version av vegetarianism – jag blev pescetarian. Det vill säga att jag har plockat bort allt kött förutom fisk och skaldjur i min kost.

Det är bra för hälsan och klimatet att minska på köttet, men då är det viktigt att se till att man får i sig all näring som man behöver på annat sätt.

– Vad brukar du laga för mat? frågar Jenny Åkerblom, HMA-terapeut Hälsokraft, när vi går igenom mina provsvar.

Jag brukar tillaga mat med bland annat grillost och bönor. I frysdisken tar jag qourn-filéer och formbar färs av ärta. Många av mina grönsaker finns också i frysdisken. Fisken? Frysdisken.

Jenny Åkerblom är HMA-terapeut och ägare av Hälsokraft i Karlstad.

Analysen

En hårmineralanalys ger en detaljerad sammanställning av vilka mineraler som lagrats i håret. Dessutom visar den också balansen mellan olika mineraler och förekomsten av eventuella tungmetaller. Så hur har jag lyckats med min kost? Enligt resultatet på min hårmineralanalys: dåligt.

– Din kropp skriker efter proteiner. Det är väldigt vanligt hos vegetarianer.

Jag har alldeles för lite i mina depåer. Järn, magnesium, natrium, kalium, kalcium och fosfor.

– Din kropp har lågt på saltsyra och det har du hämmat av. Man behöver till exempel saltsyra, B6 och B2 för att du ska få bästa balansen på kolesterolet.

Detta kan leda till orkeslöshet, trötthet samt att man blir torr och blek. Analysen visar också att jag har en snabb ämnesomsättning vilket innebär att det tar lång tid för kroppen att omvandla det vi har till energi.

Välj rätt mat

– Är du vegetarian bör du laga maten från grunden, mat från frysdisken går bra att äta ibland men det kan inte vara prioriterat. I färskvaror är det mer näring kvar.

För att få i sig all näring kan man äta baljväxter som bönor, ärtor och linser.

– Bönorna är bäst när de köps torra och blötläggs dagen innan tillagning.

Grönsaker är viktigt, dessa är bäst när de ångkokas istället för vattenkoka. Rotfrukter funkar jättebra att tillaga i ugn.

Sedan är fullkornsprodukter såsom havregryn och råris samt mejeriprodukter och ekologiska ägg från frigående höns bra.

Om man inte äter några animaliska livsmedel alls behövs kosttillskott med vitamin B12 och vitamin D alternativt tillräckliga mängder från berikade produkter. Detta kan även behövas när man äter mjölkprodukter och ägg.

– Nötter är jättebra, dock inte jordnötter. Bättre är det med paranötter, valnötter, cashewnötter och pekannötter. Även pumpakärnor, solroskärnor och chiafrön är bra.

Även när fisken ska inhandlas bör man också leta bortom frysdisken, och se till att inte äta odlad fisk.

I analysen ges tips till kosttillskott, men väldigt mycket går att göra med kosten.

– Man får bli lite näringsjägare, inte bara äta det här billiga snabba, avslutar Jenny.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se