Gymnasieelever driver unik jaktbutik

En ny jakt- och fiskebutik har öppnats upp i Forshaga och drivs på ett helt unikt sätt – av elever i årskurs två på jakt- och viltvårdslinjen.

– Det är väldigt spännande, säger Adrian Handfast, elev.

Kommunstyrelsens ordförande Per Lawén (S) under invigningen.

Anders Lindström på Interjakt har sett luckor som branschen saknar, det vill säga butiksbiträden som dessutom har goda kunskaper inom jakt och vapenhantering. Därför har de tillsammans med Forshagaakademin valt att utbilda elever på jakt- och viltvårdlinjen inom butiksförsäljning.

– Vi började med att bygga upp en lokal på skolan som skulle fungera som en demobutik där utbildningen skulle ske, men så kom vi på att ”varför inte hålla igång den på riktigt?”, säger han.

I februari slogs därför portarna upp till en ny Interjakt-butik i ett före detta kommunförråd i anslutning till skolan.

– Det är spännande. Eleverna kommer helt och hållet sköta den själva, säger Mats Jonsson, lärare och projektledare från Forshagaakademin.

Anders Lindström och Mats Jonsson.

UF-företag

Projektet drivs som ett UF-företag, där eleverna agerar lite som ett bemanningsföretag åt Interjakt, vilket är en helt unik satsning. Dessutom kommer även andra UF-företag på skolan få möjlighet att kunna sälja sina produkter i butiken.

– Vi är otroligt glada att Forshagaakademin satsar så mycket på entreprenörskap. Det ger eleverna jättebra förutsättningar oavsett vad de ska sysselsätta sig med i framtiden. Vi ser fram emot att få följa det här, säger, Sofia Beckman, regionchef Ung Företagsamhet Värmland.

Det är eleverna i årskurs två som driver butiken, och tanken är att det kommer fortsätta så även med nästa andraklassare. Inför premiäröppningen var de första eleverna som ska driva butiken spända.

“Spännande!” tycker eleverna Moa Jakobsson och Alice Ahlberg om satsningen.

– Det är ju nytt för alla det här, så lite nervöst har det väl varit men det är väldigt spännande framförallt, säger Adrian Handfast, elev och vd för butiken.

– Väldigt kul, det är en jättebra möjlighet att få testa på arbetslivet, säger Moa Jakobsson, marknadsansvarig.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se