Klassisk mordgåta sätts upp på Tempelriddaren

Skådespelarna Oscar Eklund, Mattias Bernspång, Peter Stefanson och Ida Blom som den anklagade, kronjuristen, domaren och vittnet.

Spänning signerat Agatha Christie är det som Värmlandsteatern bjuder in till under våren när pjäsen Åklagarens vittne sätts upp.

– Det är ett psykologiskt spel. Det är mycket som blir ett ”aha” på slutet, som man kanske inte anar. Det är flera överraskningar. Den är knivig, väldigt knivig, säger regissör Staffan Lindström.

Den 5 mars är det premiär för Värmlandsteaterns uppsättning av deckardrottningen Agatha Christies Åklagarens vittne på Tempelriddaren.

– Agatha Christie är alltid spännande. Sen är det inte en vanlig Agatha Christie som Miss Marple eller Poirot, utan här är mordet redan begånget, säger Staffan Lindström.

Åklagarens vittne var först en novell som skrevs 1925, som senare gavs ut i en novellsamling. På 50-talet blev Agatha Christie övertalad att skriva om den till ett teatermanus. Senare blev den också till en spelfilm. Det manuset skrevs inte av Agatha Christie själv, men fick sex Oscarsnomineringar.

– Novellen är ganska sparsmakad. Sen till teatermanuset bygger hon ut slutet lite, det fick ett steg till.

Salongen blir rättssal

Staffan var själv iväg och såg en uppsättning av pjäsen i London 2019, varpå en ganska snabb process följde.

– Vi skulle ha satt upp den 2020, men dagen innan audition kom det här med pandemin. Det är nästan så vi trodde att det inte skulle bli av.

Efter att det varit lite olika turer med diverse restriktioner står de nu redo att ta emot publiken. Totalt blir det 20 föreställningar, med möjlighet till någon extra om det blir stort biljettryck. Publikplatserna i salongen är format som ett u där man beroende på vart man sitter kan få se lite olika saker.

– Dels är det en väldigt överraskande avslutning på pjäsen, sen också att vi har dukat upp en hel rättssal i salongen.

Psykologiskt spel

Handlingen börjar vid att en man har anklagats för mord på en rik änka varpå allt utspelar sig till största del i rättssalen där man ska reda ut vad som har hänt.

– Det är ett psykologiskt spel. Det är mycket som blir ett ”aha” på slutet, som man kanske inte anar. Det är flera överraskningar. Den är knivig, väldigt knivig.

Mot förmodan blir frun åklagarens vittne, istället för försvararens.

– Det är inte självklart vad som har hänt, framförallt inte hur och varför.

Vad ser du mest fram emot?

– Att få möta publikens reaktioner, säger Staffan.

Anna Nordström

 anna@svenskmediakonsult.se