Lätta rödvinstoner

Kjell Björnstad, krönikör och vinkännare.

Äntligen börjar ljuset komma till oss. Dagarna blir längre och vi känner solens värmande strålar som piggar upp både kropp och själ. Man får en slags känsla av att ”nu är det vår” och börjar frenetiskt leta efter grillen. Det visar sig tydligt att det var riktigt ruskväder när den ställdes i förrådet i höstas. Istället för att lätt och ledigt slänga i lite kol och börja grilla, så får man använda halva dagen till att putsa den kolsvarta grillen användbar. Trist, men det finns ju andra njutningar, tänker vi lakoniskt och ger oss ut i skogen till närmaste grillplats. Det visar sig att vi inte är ensamma om denna idé. Skogen är fylld av sportklädda hundrastare och grillplatserna är redan sedan länge ockuperade av stojande barnfamiljer. Man får ta en ståfika och njuta av bolmande rök och doften av brända korvar. Trots allt känns dessa enkla utomhusaktiviteter lite pandemivänliga. Restriktionerna är borta, men visst tänker vi väl på avståndet till varandra? Framåt eftermiddagen längtar vi efter duschen och en riktig helgmiddag. För att gå ner i varv efter att ha gått slalom bland lekande barn och vildsinta vandrare letar de flesta fram ett gott rödvin som vi kan njuta av. Ett perfekt sätt att lugna ner stressade hjärnor och mjuka upp stelnade leder. Vinet gör också att hungern gör sig påmind och då längtar vi absolut inte efter mer grillkorv. Nej, hellre något lättlagat med mycket vårkänsla! Gärna rostad vitkål och en massa andra saker man kan stoppa i ugnen. Maten lagar sig själv och du kan i lugn och ro njuta av ditt glas. Jag tycker att man ska få lite vårkänsla i glaset också och har därför har plockat fram ett gäng lättdruckna viner, som kommer att passa även när försommaren till slut anländer. Prova gärna nr 75193 Poggio le Volpi 2018 från Roma, Italiens nyaste DOC för 119 kronor eller en modern spanjor från Madrid. Nr 94332 El Hombre Bala 2018 (Madrid, Spanien) för 199 kronor är ett bra exempel på spanskt vin, som inte har något med trötta Riojaviner att göra. Beställ vinet som betyder ”Den mänskliga kanonkulan” och njut. Kul vin med snygg etikett. Snart går vi mot vårvinterns ännu ljusare tider.

Rött vin

Nr 2591 Children of the revolution Pinot Noir 2021 (Australien) 95:-

Förföriskt mjukt bärigt vin med toner av jordgubbar, mynta, hallon, nougat och körsbär

Nr 5411 Mezzacorona Pinot Nero 2020 (Trentino-Alto Adige, Italien) 99:-

Bärigt lättdrucket kryddigt vin med smaker av kjörsbär, hallon, färska örter och kanel

Nr 2759 Chinon Fabien Demois 2020 (Loiredalen, Frankrike) 119:- EKO

Fruktigt elegant fyndvin av druvan Cabernet Franc med hög syra som älskas av gommen.

Nr 6292 Gardo & Morris Pinot Noir 2019 (Marlborough, Nya Zeeland) 119:-

Mjukt bärigt lättdrucket vin med smak körsbär, jordgubbar, fat, ingefära, hallon och viol

Nr 75193 Poggio le Volpi 2018 (Roma, Italien) 119:-

Generöst fruktigt vin med smaker av mörka körsbär, lavendel, kakao, fat och lagerblad

Nr 2097 The Dalmatian Dog 2018 (Primorska, Kroatien) 120:- EKO

Spännande kryddigt vin med fatkaraktär och smak av körsbär, svartpeppar, hallon, örter och lakrits

Nr 94332 El Hombre Bala 2018 (Madrid, Spanien) 199:- Beställ
Smakrikt vin tillverkat av druvan Garnacha. Härliga smaker av röda sommarbär, apelsinskal, choklad och örter. Lättdrucket vinfynd i modern spansk stil.

Svensk mediakonsult

 webb@svenskmediakonsult.se