
Den 8 mars är det den Internationella kvinnodagen. I Karlstad kommer den att uppmärksammas av Nätverket systerskap som i år är tillbaka med Festival för systerskap, i alla fall i en liten tappning.
– Det viktiga är att vi inte vill att dagen ska gå obemärkt förbi, säger Johanna Svanberg.
Sedan 2004 har Festival för systerskap anordnats i Karlstad under 8 mars, det vill säga Internationella kvinnodagen. Bakom festivalen stå Nätverket systerskap, som består av ett flertal föreningar.
– Vi hann göra en 2020, det var bara två dagar innan det sades att det var en pandemi. Ifjol hade vi ingenting. I år började vi träffas i höstas för att se om vi kunde göra något. Det är knappt att vi vill kalla det festival, då ska det vara många aktiviteter, säger Johanna Svanberg från Karlstad-Solstaden Soroptimistklubb.
– Det viktiga är att vi inte vill att dagen ska gå obemärkt förbi.
Inför nästa år hoppas de ha möjlighet att planera för något större.
– Framförallt för 2024, då har vi jubileum. Då slår vi på stort.
Stötta varandra
Det som sker i år är framförallt deras sedvanliga manifestation. Den startar på Stora torget där Anna Höij och Kajsa Nilsson Björk från Karlstads tjejjour kommer att hålla tal. Sedan kommer de gemensamt att gå bort mot bibliotekshuset, där det kommer att hållas en föreläsning av Irena Pozar, chefredaktör på Veckorevyn och som har uppmärksammats för sin granskning av unga kvinnors livsvillkor.
– Hon släpper en bok i april, temat är backlashen efter Metoo.
Med Internationella kvinnodagen vill nätverket gärna fira, även om allt inte är muntert.
– Irena har sagt att hennes föreläsning inte är så rolig. Men den är kampvillig. Vi måste stötta varandra.
Dagen har funnits med på FN:s lista över högtidsdagar sedan 1978 och gick då från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag. Utöver att fira är dagen också en möjlighet för att lyfta saker, även om frågorna är viktiga hela året.
– Man kan inte slå sig till ro. Flera saker som var aktuella när jag var ung är aktuella idag igen, som till exempel aborträtten och rätten över sin egen kropp.
Viktig fråga
Johannas förening jobbar mycket med jämställdhet och verkar för att stärka kvinnans ställning globalt och lokalt. Även om jämställdheten har kommit långt sedan starten i USA 1921 och i Sverige 1948, är det fortfarande en lång väg kvar.
– Det är därför vi engagerar oss i nätverket, vi ska inte bli bekväma.
– Rent allmänt tycker jag att det är en viktig fråga med jämställdhet. Det är lätt att ta saker för givet.
De som står bakom årets festival är Alla kvinnors hus, Karlstads Tjejjour, ABF Värmland, Fredrika Bremerförbundet, Zonta, Karlstad-Solstaden Soroptimistklubb, Vi pratar ryska och Gyncancerföreningen Musslan i Värmland. Region Värmland och Länsstyrelsen är medarrangörer.
– Det är bra att alla vi som jobbar med såna här frågor går ihop. Sen välkomnar vi alla föreningar att gå med i nätverket, så länge de står bakom våra värderingar. Och vi är inte emot män, de är givetvis också välkomna. Man kan även vara med i nätverket utan att vara med i en förening.