Edda Magnason ger gammal myt en röst

Edda Magnason tar sig an rollen som Eurydike i den nyskrivna operan.

Orfeus djupa sorg och kamp att få sin älskade tillbaka från dödsriket är en gammal berättelse men föga vet vi om kvinnans perspektiv på historien. Detta blir det ändring på när Edda Magnason tar sig an rollen som Eurydike i en nyskriven opera med premiär den 10 mars på Wermland opera.

Låtskrivare, artist och skådespelare Edda Magnason blev välkänd för den breda massan efter att ha spelat Hagforsingen Monica Zetterlund i filmen från 2013. Nu knyter hon ytterligare an med landskapet som huvudrollsinnehavare i Eurydike på Wermland opera.

­– Jättekul! Jag är så glad att jag får jobba med detta och att vara här med en fantastisk och underbar ensemble. Jag tycker det är så fantastisk att höra de här sångarna som kommer från olika håll och ändå är det så naturligt, det är sådan kraft i det, vilket jag tycker är jättehärligt att vara med på, säger hon.

Musiken

Att gå från sin egen musik, sin roll som Monica Zetterlund och nu till operans värld är steg som hon inte känner sig otrygg med, speciellt inte i denna roll där musiken som utlovas kommer från en salig blandning källor.

– Jag är absolut ingen operasångerska, men jag är inte främmande för det ändå. Klassisk musik spelade jag mycket när jag var liten. Jag är också ett mischmasch av massa olika grejer och försöker ha det elementet i nästan allt jag gör. Jag gör min grej i det sammanhanget jag är i så detta är ju egentligen ett sammanhang där jag för en gång skull passar in. Jag känner mig faktiskt väldigt hemma här, skrattar hon.

I Eurydike vävs kompositörer som Gluck och Offenbach samman med musik från avantgardiska Einsturzende Neubauten och brittpunkbandet Joy Division till singer-songwriter Nico.

Hans Ek, dirigent och kompositör.

Hans Ek är som är dirigent och kompositör har jobbat ett flertal gånger med Edda och känner väl till hennes kapacitet.

– Jag visste att om vi skulle göra den här idén med Eurydikes historia hade det varit en väldigt krävande roll och Edda har den otroliga röst-virtuositeten som krävs för detta. Ett otroligt sound och tilltal som jag tycker är fantastiskt, säger han.

Historien

Myten om halvguden Orfeus och Eurydike dateras långt tillbaka och har genom årtusenden inspirerat till en mängd berättelser, låtar, operor och filmer. Första gången den är nedtecknad är 100 år före Kristus och när Claudio Monteverdi skapade vad som ibland brukar räknas som världens första opera baserades den också på just samma historia.

Hans Ek och Linus Fellbom.

År 2014 tog Hans Ek och Linus Fellbom Monteverdis verk in i nutiden med föreställningen L’Orfeo som sattes upp på Wermland opera.

– Det var fantastiskt roligt att jobba med den, men det var några frågetecken som behövdes rätas ut så vi sa att vi måste göra den igen men lite annorlunda, fortsätter Hans.

Genom att ha samlat material från flertalet uppsättningar pusslar de ihop en egen historia ur Eurydikes perspektiv.

– Den handlar om en människa som går från att göra vad som förväntas, till att i allt högre grad börjar upptäcka sin egen vilja. Ibland är man inne i hennes huvud, säger Linus Fällbom, regissör och ljussättare.

Han förklarar att mycket av operan är en stor förhoppning på att publiken hittar sin egen berättelse.  

– Den kommer inte med mycket entydiga svar utan den kommer med fler frågor. Jag hoppas på att det blir lika många tolkningar som antalet som ser den, avsluter han.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se