Många anledningar att fira på Scalateatern

Anders Dahl på Scalateatern.

Efter en tuff tid med pandemi och restriktioner ser nu nöjesbranschen ljust på framtiden igen. På Scalateatern börjar kalendern bokas upp för fullt under våren, samtidigt som de laddar inför sitt 30-årsjubileum i december.

Efter att restriktionerna släppte i början av februari var det en lättnad för många branscher, där verksamheterna periodvis fått bli stillastående.

– Det känns jättebra. Det är bra på många sätt, dels för våran bransch att få komma igång men även andra branscher, det är ju inte bara positivt för oss. Vi har ändå inte haft det så hemskt som de som jobbar med sjuka, det är det bästa att de får mindre. Det är stort i samhällsperspektivet. Vi har klarat oss och fått hjälp, vi finns kvar, säger Anders Dahl, Scalateatern.

Förhoppningen nu är att det här ska hålla sig så att de åter kan komma igång med verksamheten igen.

­– Artister har ett behov av att jobba och publiken har ett behov av att bli underhållen.

December 1992

På teatern har de dessutom fler anledningar till att fira i år, då det var den 28 december 1992 som Scalateatern slog upp portarna.

­­– Scala fyller 30 år i år. Jag har jobbat här nästan hela tiden, då först som inhyrd biljettförsäljare.

Hur hamnade du i branschen?

– Jag jobbade i en helt annan bransch, jag var på ett byggrossistföretag. Det var inte så bra i den branschen då, inte som nu. Jag ville göra något annat och sneglade på företag i Göteborg som sålde biljetter, det fanns inget sånt här. Då startade jag det, tillsammans med en, -91.

Det växte och när teatern senare ville ha en heltidsanställd som kunde ansvara blev det naturligt att delar av verksamheten flyttade med.

– Det har hänt mycket sedan dess, mycket i branschen. Det har varit en resa, en väldigt rolig resa där vi utvecklat teatern till det den är idag.

Ge upplevelser

Att det i branschen gått så mycket upp och ner är inget Anders varit med om innan i sin 30-åriga karriär. Han har dock upplevt mycket genom åren och haft en hel del celebra gäster på besök, med några han minns lite extra.

– Vi hade First Aid Kit här innan de slog igenom. 10CC var här, de var väldigt bra. Sen Bo Kaspers brukar vara här när de är i Karlstad, det är kul.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Att träffa folk. Och att få hit så mycket föreställningar som möjligt och ge folk upplevelser de inte fått annars. Att man ser att gäster blivit berörda på ett eller annat sätt av att se något live.

Redan har man börjat spåna på hur man kan fira jubileet, men först blir det fokus på att genomföra allt som har varit framflyttat.

­– Mycket har varit flyttat och det har varit mycket kommunikation med kunder. Under delar var vi permitterade allihopa och tre heltidstjänster är borta. Men nu är vi på väg tillbaka.

Tittar man på kalendariet ser man att det är mycket på gång i vår.

­– Februari var egentligen fullbokad men mycket är skjutet på framtiden. Nu börjar det ordna till sig i mars-april. Turnéproducenter har verkligen haft ett pussel att lägga, säger Anders, och fortsätter:

– Nu ser vi positivt på framtiden.

Anna Nordström

 anna@svenskmediakonsult.se