Först med fiberbaserade skruvkorkar

Lars Sandberg visar upp en fiberbaserad skruvkork.

Helt biobaserat, biologiskt nedbrytbart i havet och återvinningsbart. Lars Sandberg har startat Blue Ocean Closures som är det första företaget i världen att utveckla ett innovativt koncept för fiberbaserade skruvlockslösningar.

Lars Sandberg har tidigare jobbat med olika utvecklings- och innovationsprojekt inom den värmländska skogsindustrin.

I slutet av november var finansieringen färdig för hans nystartade företag Blue Ocean Closures. Då fick han in två internationella delägare – österrikiska Alpla som är ett stort företag inom plastflaskor och plastförslutningar samt amerikanska Glattfelter som är ett stort företag inom biobaserade material.

– Konceptet har vi tagit från svensk pappersforskning. Det är ett bra case, flera saker faller på plats, säger Lars Sandberg.

Fiberbaserat

Idén är att ersätta skruvlock i plast med lösningar baserade på FSC-certifierat pappersfibermaterial, med lite tillsatser i form av bindemedel.

– I dagsläget så tillverkas ungefär 2 500 miljarder förslutningar i världen varje år, så det finns verkligen möjlighet att växa och få stor omsättning och volym.

Råvaran kommer från skogsindustrin och konstrueras genom hög temperatur och tryck i deras egenutvecklade sintringsprocess.

– För att skapa en barriär som gör att inget rinner igenom lägger vi till en tunn platsliner som man gör på en metallkork till exempel. Den kommer utgöra två till fyra procent av vikten.

Det är biobaserat, det är biologiskt nedbrytbart i havet och återvinns på samma sätt som papper.

– Det är gynnsamt för oss att verka i ett område där vi har kunskapen och den här industrin. Vi har fått massa bra hjälp från Business Värmland, Region Värmland, Paper Province, IUC Stål och verkstad, Sting bioekonomi och Karlstads universitet. Det är jätteuppskattat.

Bygger upp

Fabriken kommer att finnas i Säffle. Från huvudkontoret vid Innovation park på Kronoparken i Karlstad pågår arbetet med att bygga upp ett team.

– Vi är fem anställda och vi kommer bli åtta inom närmsta kvartalet. Just nu söker vi en platsansvarig till fabriken i Säffle och vi söker även en teknisk designer, gärna någon som nyss kommit från universitet.

Om inget blir försenat kommer första produktionsmaskinen komma första veckan i maj. Sedan har de plats att kunna växa med några maskiner till, men det kommer bara vara en mindre produktionsenhet.

– Även om vi har ambitionen att växa så gör man de här sakerna nära kunden. Får vi till exempel en stor kund i Frankrike så kommer vi bygga upp en fabrik där, sen kanske fibervarorna kommer från Värmland. Vi kommer att jobba tillsammans med stora utvecklare. Så de är med att utveckla produkterna, avslutar Lars.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se