OS-medaljören laddar om – så ser han på framtiden

Oskar Eriksson spelar i lag Edin och är fyrfaldig OS-medaljör. Härnäst väntar VM.

Nu laddar den fyrfaldige OS-medaljören Oskar Eriksson om för nya tävlingar i curling. Först ut var SM i Härnösand innan det bär i väg till Las Vegas och VM. Men blir det några fler OS med framgångsrika Lag Edin?

Oskar Eriksson, 30, växte upp på Färjestad. Då låg det en curlinghall invid hockeyarenan. Det var där hans nio år äldre bror upptäckte sporten via skolan.

– Mellanbrorsan började också efter ett tag och även mamma och pappa tyckte det var kul, så det blev en familjegrej. Jag fick följa med hela tiden och så fort jag var tillräckligt stor att kunna flytta stenen fick jag vara med helt enkelt. Så jag växte upp i curlinghallen, kan man väl säga, skrattar han.

Första gången han medverkade i de olympiska spelen var i Vancouver som 18-åring, då var han reserv. Hans första medalj med Lag Edin fick han i Sotji fyra år senare. I Pyeongchang tog de silver.

Peking

Efter att ha parerat den snabbt spridande omikronsmittan var det dags att ta plats på OS-byn i Peking. Oskar inledde i curlingens mixeddubbel tillsammans med Almida de Val och efter en kross mot Storbritannien säkrades en bronsmedalj, innan det var dags att för Lag Edin.

Lag Edin 2022 består av Christoffer Sundgren, Rasmus Wranå, Oskar Eriksson, skipper Niklas Edin och reserven Daniel Magnusson. Laget kom med goda resultat i ryggen, framförallt på mästerskapen där man vunnit alla VM sedan förra OS.

– Det kan ju sätta press från oss utifrån, vilket man kan bli stressad av. Men jag tycker vi hanterade det bra, vi litade på arbetet vi gjort. Resan vi gjort i Pyeongchang där vi föll i finalen tror jag också hjälpte oss eftersom det minskade pressen.

När det stod klart att de tagit sig till final var Oskar redan historisk – ingen curlare har lyckats ta fyra olympiska medaljer, även om guldet saknades.

Hur mycket ville du ha det där guldet?

– Så mycket som det kunde gå självklart. Vi visste att vi hade en bra chans, men det skulle vara tufft motstånd i slutspelet och kunde gå hur som helst. Så vi sa till varandra att det bara är att gå ut och göra våra bästa matcher i livet. Jag tyckte vi gjorde riktigt det bra och att det gick hela vägen, det är ju helt fantastiskt.

På Stora torget välkomnades de tillbaka av hundratals Karlstadbor viftandes med Sverigeflaggor.

– Det var en ruggig vinterdag och ändå 500–600 som på kort varsel tog sig dit. Det var coolt att kunna visa upp medaljerna för dem. Man blir mer igenkänd nu och får mycket gratulationer av folk man träffar ute. 

Hundratals Karlstadsbor samlades på Stora torget för att fira lag Edins OS-guld.

Framtiden

Säsongen för samtliga svenska OS-medaljörerna fortskrider och först ut var det curling-SM i Härnösand Arena och den 2 april inleds världsmästerskapet i Las Vegas.

– Där ska vi försöka fortsätta streaken med VM-guld. Det kommer bli väldigt tufft, många lag kommer vilja vara sitt bästa jag när de möter oss för de vet att det är det som krävs. Men vi hoppas på att kunna spela avslappnat.

Efter det kommer även två grand slam-tävlingar.

Blir det någon mer medverkan i OS med lag Edin?

– Vi ska försöka göra en bra avslutning på säsongen först, sen ska vi sätta oss ner och gå igenom vilka uppoffringar vi måste göra för en ny fyraårssatsning till och om alla vill lägga lika mycket tid. Alla blir ju en dag äldre för varje dag som går, men det är inga indikationer på att någon vill sluta, avslutar Oskar.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se