Samlade 40 000 kronor på en dag: ”Har nog aldrig hänt”

Manifestationen till stöd för Ukraina på Stora torget, där Röda korset fick in 40 000 kronor.

Den 5 mars anordnade Karlstads kommun en manifestation på Stora torget till stöd för Ukraina. Då passade Röda Korsets volontärer på att ta med bössorna – och lyckades samla in 40 000 kronor.

Flera hundra Karlstadsbor slöt sig samman på Stora torget för att visa solidaritet med Ukrainas folk som faller offer för den ryska invasionen. Tal hölls av Anders Knape, Monica Gundahl tillsammans med bland andra biskop Sören Dalevi och landshövding Georg Andrén. Även Liliia Vlasiuk från Ukraina, nu boende i Värmland, talade.

– Nu är mitt hjärta full av värme av hur många som kommit hit för att stödja Ukraina, inledde hon.

Samtidigt var Röda Korsets volontärer på plats för att samla in pengar till de behövande.

– Det var tolv volontärer som hade bössor. Vi fick in ungefär 20 000 i bössorna, och 20 000 via Swish, så vi fick in 40 000 bara den dagen. Så mycket på så kort tid har nog aldrig hänt, säger Peo Wickström, ny ordförande i Röda Korset Karlstadskretsen.

Engagemanget för Ukraina är stort.

Faktum är att summan de fick in på en dag motsvarar fyra gånger mer än vad de normalt sett samlar in i bössorna under ett kvartal.

– Givmildheten är stor, engagemanget är stort. Man känner stor tacksamhet över att folk ställer upp, det är helt fantastiskt.

Kläder

Även donationerna av kläder till organisationen har ökat markant. De vill därför uppmuntra folk att komma och handla i deras butik längs Drottninggatan eftersom det bidrar till hjälpen på plats.

Peo, som tidigare jobbat på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har sett hur svårt det kan vara med samordningen vid internationella insatser.

– Det är inte så enkelt att bara köra ner kläder utan vi måste först omvandla dem till pengar som vi kan skicka.

Insamlingen

Röda Korset i Karlstad kunde nyligen fatta beslut om att skicka en halv miljon kronor till den internationella föreningens katastroffond vilket gör att Röda Korset-organisationen på plats får tillgång till medel att köpa medicin och andra förnödenheter till de drabbade.

Röda Korset är en internationell humanitär rörelse som består av flera olika organisationer som är juridiskt oberoende av varandra, men förenas genom gemensamma grundläggande principer. Totalt har organisationen 14 miljoner volontärer i hela världen. Förra året samlade organisationen i Karlstad in 800 000 kronor med hjälp av donationer och försäljning i butiken.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se