”Karlstad är en väldigt bra standupstad”

David Sundin kommer den 8 april till Karlstad med två föreställningar. Foto: Daniel Bernstål

Han är programledare, skådespelare, författare, komiker och minst sagt högaktuell. David Sundin syns nu på flera håll, bland annat i en ny säsong av det populära tv-programmet Bäst i test, han släpper en ny barnbok och ger sig återigen ut på turné med standupföreställningen Nya svenska ord varpå han återvänder till Karlstad.

Komikern David Sundin är tillbaka på standupscenen efter några års uppehåll med sin första egna standupföreställning.

– Det har varit jätteroligt. Det är första gången jag har gjort sånt här i eget namn. Det är bara jag. Det är superkul, säger han.

Föreställningen, som heter Nya svenska ord, hade premiär i höstas och redan då var han ute på turné varav ett av stoppen var i Karlstad. Den 8 april återvänder han hit för två föreställningar på Scalateatern.

– Karlstad är en väldigt bra standupstad, man vet i branschen vilka som är bra och vilka som är dåliga. Scalateatern är väldigt fin. Sen var det slutsålt sist, då vill man komma tillbaka så att alla som vill får se föreställningen. Det är sista chansen.

Efter turnén är det nämligen föräldraledighet som står på agendan berättar han.

SM i ordvitsar

Precis som namnet antyder lanserar David Sundin i föreställningen en del nya svenska ord som han tycker saknas, blandat med både nyskriven standup och gamla favoriter.

– De nya orden är en röd tråd i föreställningen, men det är även traditionell standup. Det är lättsmält humor som passar de flesta.

Den som har följt honom i hans karriär vet om att han har en förkärlek till just ord och ordvitsar då han 2015 tog silver i SM i ordvitsar.

David har tidigare tagit silver i SM i ordvitsar. Foto: Daniel Bernstål

– Jag gillar ordvitsar. Jag pratar om tävlingen i föreställningen, den har varit med mig. Det är lite det som har format föreställningen.

Hur länge har du gillat ordvitsar?

– Jag läste mycket när jag var liten, jag läste tidigt. Jag lyssnade på Povel Ramel, han krånglade mycket med ord, och på Hasse och Tage. Det blev min typ av humor. Ordvitsar har blivit lite av en ryggradsgrej.

Direkt feedback

Förställningen har hyllats på många håll och David själv trivs med att vara tillbaka på standupscenen.

– Det är fantastiskt kul. Det är alltid så med det man gör för stunden. Att möta publiken är det mest belönande. Inför publik får man direkt feedback.

Kommer det bli fler egna föreställningar?

– Det är inte omöjligt att det blir igen, men det blir inte inom en snar framtid.

Förutom föreställningen är David även aktuell med en ny säsong av Bäst i test, där han utöver att vara programledare tillsammans med Babben Larsson även står som manusförfattare.

– Det är kul att äntligen få visa upp det man jobbat med så länge.

Vad tycker du om årets panel?

– Det är ett jättebra gäng, vi är nöjda. De gör jobbet. Vi har jättebra gäster också.

Släpper kokbok

Trots den stundande föräldraledigheten är David aktuell på flera håll just nu. För alla barn berättar han att det kommer en ny säsong av barnprogrammet Kom och köp. Men först kommer hans nya barnbok släppas den 25 mars – Pippi Långstrumps kokbok.

– Jag har skrivit små texter till för att förklara till exempel hur Pippi gör när hon gör pannkakor. Det är fina recept till boken av Johanna Westman. Det är en gedigen produkt. Jag har försökt få till ett bra språk och hitta rätt tonalitet som ska passa.

Hur länge har du varit Pippi-fan?

– Det är man sedan man föds, som med alla Astrids böcker. Det är en bra ursäkt när man får barn att se om alla filmerna och läsa om alla böcker. Det var när jag gjorde det med Pippi som jag reagerade på att ”gud vad mycket mat, det skulle kunna bli en hel kokbok”.

Det var fler som tyckte att det var en bra idé och boken blev verklighet. Precis som med hans tidigare böcker vill han engagera barn och föräldrar ihop.

– Det jag försöker med mina böcker är att man har roligt tillsammans, det är ingen envägskommunikation, säger David.

Anna Nordström

 anna@svenskmediakonsult.se