Hagadagen bjuder på torghandel och second hand-runda

Under Hagadagen bli det bland annat torghandel med närproducerad mat och annat. Foto: Arkiv

Lördagen den 2 april är det återigen dags för Hagadagen. Det är dagen då Karlstadbor bjuds på handel på Hagatorget och extraöppet i butikerna. Samtidigt arrangerar kommunen en second hand-runda i hela Karlstad.

Ett stenkast från Karlstads centrumkärna ligger den anrika stadsdelen Haga. Här ligger flertalet butiker som man inte hittar någon annanstans – och är ett populärt besöksmål, inte minst under Hagadagen vilket brukar arrangeras några gånger per år.

Nu är det återigen dags och den 2 april tar marknadsstånden plats på torget.

– Dels kommer de som brukar vara här, närproducerad mat och annat, förklarar Jan Åke Nilsson som är en av de butiksinnehavare i Haga och som är med och arrangerar dagen.

Besökarna kan troligtvis finna ost, rökt fisk, sylt, bröd, godis och dylikt. Sedan kommer dessutom någon second hand-handlare.

Second hand

­ Just den helgen pågår nämligen en second hand-runda i hela stan, som en del av arrangemanget Globala Karlstad som verkar för att uppmuntra en hållbar livsstil.

– Vi kört på med rundan under hösten i tre år nu. Intresset har växt under åren vi haft det och allt fler känner till den. Vi testade för första gången att ha den även på våren i samband med Hagadagen och det blev jättelyckat, säger Anna Sundell, miljösamordnare på miljöförvaltningen inom Karlstad kommun.

Second hand-rundan ger tillfälle att upptäcka det stora utbudet som finns i kommunen.

– Många känner till de större butikerna men rundan ger möjlighet till att hitta till de mindre butikerna och de som finns på andra delar av kommunen.

Ett 30-tal butiker är med och hittas via en karta på kommunens hemsida. I Haga finns fem butiker som kommer ha extraöppet. Blir det hyfsat väder lovar Jan Åke att även försöka få till någon slags levande musik på torget.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se