
Miljö, socialt och ekonomiskt – det är de tre hållbarhetsfrågorna som transportföretaget LBC frakt jobbar med. Utöver att satsa på reducerade koldioxidutsläpp i sin egen fordonsflotta jobbar de även för att visa fler att hållbarhet är något att satsa på.
– Det vi vill är att alla i branschen ska ställa om också, vi klarar inte det här själva, säger vd Lars Reinholdsson.
Mycket händer just nu i logistikbranschen, där sen positiv nyhet är att hållbarhetssatsningen Fair transport nu blivit en certifiering och är den enda hållbarhetscertifieringen som finns i branschen.
– Det är bra för våra åkare, det är ett kvitto på att de gör rätt, säger Lars Reinholdsson.
När det kommer till hållbarhetsfrågor är det LBC frakt som går i bräschen i Värmland.
– Det är ett stort intresse i hela hållbarhetsfrågan. Det är mer hållbarhetsfrågor nu än för bara sex år sedan.
De började med sitt hållbarhetsarbete tidigt och kan nu börja skörda frukterna av det.
– Ska vi vara ett föregångsland i Sverige? Jag tycker det. Sen ska vi inte gå i konkurs för det. Men jag finner att vår konkurrenskraft har ökat.
Just nu håller de på med en filminspelning tillsammans med Kils kommun, som har ställt hållbarhetskrav på sina transporter, för att visa andra att det går.
– Det vi vill är att alla i branschen ska ställa om också, vi klarar inte det här själva.
Klimatklivet
– Min övertygelse är att vi behöver ha en bättre värld. Jag har rest mycket och sett hur människor mår i olika delar av världen. I den rikare världen behöver vi ta ett ansvar, för vi har råd att göra det. Vi har all en gemensam miljö.
När det kommer till utsläpp står transporter för en stor del av det. För att själva reducera sitt koldioxidutsläpp har de allt från gasbilar till hybrider i sin fordonsflotta och i höstas lanserade de sin, och Värmlands, allra första helt eldrivna lastbil.
– Det har gått fantastiskt bra, vi har inte haft ett enda driftfel bara mjukvaruproblem två gånger. Då fick vi ladda på andra ställen.
Elbilens konkurrenskraft ökar likväl som efterfrågan och redan har de en beställning inne samt planerar för fler bilar, med flera case på gång samt flera projekt.
– Vi har fått pengar av klimatklivet för att sätta in en snabbladdare i bergtäkten. Det kommer vara ett stort projekt 2023. Vi kommer då sätta in en ellastbil till anläggningssidan.
Lånade ut lastbil
När det kommer till hållbarhet sträcker sig frågorna dock långt bortom bara bränslet.
– Hållbarhet handlar inte bara om miljö utan om social hållbarhet också. Miljö, socialt och ekonomisk – det är tre bubblor som ska samverka.
Jämställdhet har varit en viktig fråga precis som allas lika värde.
– Social hållbarhet är för att folk ska må hyfsat bra. Folk ska må bra i vår verksamhet. Det ska var jämställt och folk ska ha betalt det de förtjänar. Det är många i branschen som har för dåligt.
Även att hjälpa till vid kriser är något som LBC inte tvekar inför.
– Vi lånade ut en bil till två killar som åkte ner till Ukraina med grejer, berättar Lars.
Killarna hade ordnat en privat insamling på hemmaplan med bland annat kläder som de åkte ner med till Polen med, som hjälp till ukrainska flyktingar.
– Kan vi hjälpa till på något sätt så gör vi det. Jag plockade loss en bil och gav dem pengar till bränsle. Det var ett sätt att hjälpa.
Lastbilen som de lånade blev välfylld och resan ner gick bra. Nu är de åter hemma i Sverige.