Återigen familjefest under Långfredagstravet

Fjolårets vinnare Click Bait. Foto: Urban Kihlman/ALN

Nu stundar årets stora travdag på Färjestad, nämligen Långfredagstravet. Som vanligt utlovas spännande lopp med hästar i toppklass, samtidigt som man på travbanan åter välkomnar publiken till den efterlängtade familjefesten som uteblivit under pandemin.

– Vi är taggade, det ska bli jätteroligt, säger travbanechef Marie Svensson.

Den 15 april är det dags för Långfredagstravet på Färjestads travbana. Efter två år med pandemi och restriktioner kan de nu gå tillbaka till hur dagen tidigare har firats.

– Nu kan vi återigen ha ett Långfredagstrav med publik. Nu kan vi satsa på att ha det som tidigare, säger Marie Svensson.

Med slopade restriktioner kan de åter satsa på att göra dagen till en familjefest och kommer som tidigare år att ha ett barnområde.

– Där blir det bland annat hoppborg, prova-på trav, fiskdamm och popcorn, säger marknadskoordinator Michaela Ambjörnsson.

För alla barn som klär ut sig kommer dessutom föräldrarna få gå in gratis.

– Det kommer också vara en påskparad med ponnys.

Steget in i eliten

Även lite olika tävlingar utlovas och den traditionella påskbyn med serveringar kommer att finnas på plats.

– Det kommer lukta munkar och churros på hela området, säger Marie.

Förhoppningarna nu ligger på att publiken ska hitta tillbaka till travet under påsk, efter två år utan publik under långfredagen.

– Det är en helt annan känsla att vara på plats än att sitta hemma och titta på trav, säger Michaela.

– Det är fantastiskt att vi äntligen får köra, men samtidigt lite nervöst. Man glömmer lätt på två år, säger Marie.

Totalt är det tolv lopp som körs under dagen, plus Påskbomben för ponnys som inte varit med sedan 2019. Det största loppet är Prins Carls Philips Jubileumspokal för femåriga hästar.

– Fjolårets vinnare hette Click Bait och den som kom på andra plats var Don Fanucci Zet som månaden efter vann Elitloppet. Det är som jag brukar säga, det här loppet är ingången till Elitloppet, säger sportchef Ken Karlsson.

Två storstjärnor

Redan nu kan man se stora förhoppningar inför årets lopp.

– Särskilt kul är att det finns en hemmahäst som kan hävda sig, San Moteur. I sina stunder ifjol var han en riktig stjärna.

Årets hemmahopp San Moteur, tillsammans med Håkan Arvidsson och Björn Goop.
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Hästen både körs och tränas av Björn Goop, med morbror Håkan Arvidsson som uppfödare och ägare, vilket gör honom till en hemmahäst på alla fronter.

– Även fjolårets vinnare av Sprintermästaren Önas Prince matchas emot Prins Carls Philips Jubileumspokal. De två vet vi går mot det här och det räcker kvalitetsmässigt, det är två storstjärnor. Sen kanske vi har en riktigt bra italienare på gång också, Bepi Bi. Det är också en brutal häst. Sedan blir det fler spännande lopp som kommer att avgöras under dagen, bland annat fjolårets nyhet med ett renodlat amatörtränarlopp på V75, Amatörernas Påskpris. Ifjol blev det en hemmavinst för Bara Du Chene körd av Färjestads egen amatör Markus Linryd, som fick jubla till sin första V75-vinst.

– Det är spännande förberedelser i år, avslutar Ken.

Anna Nordström

 anna@svenskmediakonsult.se