Postiljohan har bytt bransch – jobbar på dryckesfabrik

Johan Olsson, även kallad Postiljohan, har nu sadlat om och bytt bransch.

Efter nästan 30 år som entreprenör inom postbranschen tillsammans med hustrun Anna har Johan ”Postiljohan” Olsson sadlat om.

– Vi kände väl att vi var rätt färdiga, säger han.

Det var 1992 som Johan Olsson, 50, beslutade sig för att starta upp Postiljohan lokalpost i Karlstad som han, tillsammans med hustrun Anna, drivit fram tills nu.

Det var för tre år sedan som företaget köptes upp och när kontraktet löpte ut togs beslut om att ställa budcykeln åt sidan.

– Jag var i Italien nyligen på ett motionslopp, då körde jag med Postiljohan-kläderna. Jag är fånigt stolt över företaget, det är mitt livsverk. Men vi kände väl att vi var lite färdiga, säger Johan.

Anna gick snabbt vidare till nytt jobb, medan Johan valde att vila en stund.

– Jag hade sex veckor semester. Det blev rätt tyst. Ingen ringde mig. Att vara hemma, det var ju inte roligt. Vi har en hund, Sixten, vi gick Karlstad runt massa varv. Jag var tvungna att köpa nya gympaskor och Sixten var helt slut, ler han.

När en kompis till Johan ringde och frågade om han ville bli vd för ett företag var svaret: ”Ja”.

– Jag svarade innan jag visste vad det var.

Dryckesbranschen

Det var ett nystartat företag, Karlstad dryckesfabrik, som startades av Daniel Haag-Wicksell.

– Någonstans hade jag en vision att göra samma resa igen, men jag ville inte göra ”skitjobbet”. Jag har gjort det och det sliter otroligt mycket. Här hade någon gjort allting redan. Det passade mig.

Här produceras Sleeq – Sveriges första renodlade hard seltzer, vilket är ett alkoholhaltigt smaksatt bubbelvatten.

– Jag hade ingen branschegenskap. Jag visste ingenting om det här men att driva företag i en lågmarginalbransch, det kan jag. Här är det exakt samma frågeställning. Sen är det rätt skönt att vara icke-kunnig, då kan man även ställa dumma frågor och frånse det sätt som man alltid har gjort. Sen har jag väldigt fantastisk bra personal, så jag behöver inte lära mig allt.

”Fronta”

Nu behöver han heller inte längre ”fronta” företaget, förklarar han.

– Jag frontade i förra företaget. Det tar faktiskt mer än vad man tror. Det är rätt gôtt att bara vara inkognito.

Som nystartat företag i alkoholbranschen är det just nu största prioritet att komma in i så många Systembolaget-butiker som möjligt. Här finns mycket regler och bestämmelser, men även om man följer dem kanske produkten inte blir upphandlad.

– Det är inte det lättaste men det är så företagande funkar. Det är vad jag har hållit på med i 30 år, navigerat genom massa småsaker. Man ska inte tro att det här kommer gå som ett självspelande piano.

Är det något som triggar dig?

– Det gör ju det. Man lär sig ingenting av framgång. Man lär sig av motgång, när det är jävligt, avslutar Johan.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se