Legendariska a capella-gruppen kommer till Karlstad

Den 19 maj besöker the Real Group Karlstad.

En helt ny uppsättning av the Real Group kommer ta med deras stora musikarv till Scalateatern.

– Trots att det är tuffa tider i världen just nu tycker jag att man ska unna sig kultur. Det är bra för sitt välmående, säger Clara Fornander, sopran i the Real Group.

The Real Group bildades 1984 av fem studenter på Kungliga musikhögskolan i Stockholm, ivriga att utforska a capella-musikens konstnärliga värld. Genom åren har gruppen rest land och rike med sin rika repertoar och bildat sig en stor publik, inte minst i utlandet.

Två av dessa originalmedlemmar, Anders Edenroth och Katarina Henryson, har hängt kvar ända tills årsskiftet då de lämnade över till nya förmågor.

– The Real Group har jag känt till hela mitt liv och lyssnat mycket på dem under uppväxten, säger Clara Fornander.

Nya medlemmar

Clara föddes i Lund och växte upp i Kristianstad. År 2020 avslutade hon sin kandidatutbildning inom jazz på Kungliga musikhögskolan.

– En kompis berättade att de sökte medlemmar så jag skickade ett mejl. Efter en intervju och audition blev jag med i the Real Group. Det är väldigt kul och ärofyllt.

Förra året bestod då gruppen av henne, Axel Berntzon, Daniele Dees, Anders Edenroth och Katarina Henryson. Efter en avslutad julturné slutade de två sistnämnda för att lämna plats åt Joanné Nugas och Johannes Rückert Becker.

Musiken

Deras musik överskrider flertalet genres – allt ifrån jazz och folkmusik till covers på elektronisk musik, latin och pop. Den röda tråden är det a capella-soundet som gruppen gjort sig kända på.

Hur känns det att ta över detta musikarv?

– Det känns som att man har ett stort ansvar men vi ges också väldigt mycket frihet att komma med konstnärliga synpunkter på hur vi ska sjunga grejerna. Det finns också så himla fin musik som vi får ta del av och sjunga i eget namn, det känns jättekul. Både att ta del av det gamla och att bidra med ny musik.

Så kan vi förvänta oss någon ny musik i Scalateatern?

– Ja absolut! Det blir många hits från förr så the Real Group-fans kommer känna igen en hel del, men det blir också nyarrangerade grejer av Anders Edenroth som aldrig tidigare framförts av gruppen, men också en låt som en av oss har arrangerat.

Just nu pågår en turné genom Sverige som sedan fortsätter ut i Europa och så småningom till Asien. Den 19 maj besöker de Karlstad och Scalateatern.

– Vi är väldigt taggade på att besöka Karlstad och att så många som möjligt kommer och lyssnar på musiken. Trots att det är tuffa tider i världen just nu tycker jag att man ska unna sig kultur. Det är bra för sitt välmående, avslutar Clara.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se