Unik satsning för att handla närproducerade livsmedel

Under invigningen av Plockomaten deltog Urban Svensson, ICA Kvantum Hammarö, Pernilla Samuelsson, Nifa, Michael Samstorp, Gårdslagret, och Ulla Lindström Heidkamp, Enbackens musteri. Foto: Annika Ström/Nifa

En obemannad butik med enbart värmländska livsmedel finns på Nolgård. Till butiken är ett 40-tal värmländska mat- och dryckesproducenter anslutna och konsumenterna kan själva gå in och handla när det passar dem.

På parkeringen intill ICA Kvantum på Nolgård ligger Plockomaten, en liten obemannad butik med enbart värmländska livsmedel.

­– Vad jag vet finns det ingen annan obemannad butik med enbart lokalproducerade matvaror i hela Sverige, säger Claes Jonasson, vd för Nifa, branschförening för Värmländska matföretag.

Butiken, som är en satsning av Nifa och Gårdslagret, öppnade lite smått redan i december 2021.

Plockomaten är belägen på parkeringen intill ICA Kvantum på Nolgård. Foto: Annika Ström/Nifa

– Nu har vi en lite större invigning för allmänheten, även om vi haft öppet hela tiden sen december.

Hur har den första tiden gått?

– Det har gått nästan som förväntat, vi är glatt överraskande.

Den som vill handla i butiken tar sig in genom identifiering med BankID. Sedan skannar man själv varorna vid kassan och betalar man med Swish.

För att kunna ta sig in och handla i butiken identifierar man sig med BankID. Foto: Annika Ström/Nifa

Säsongsbetonat

Syftet med Plockomaten är att det ska vara enklare för konsumenter att kunna inhandla närproducerade livsmedel, samtidigt som producenterna får nya säljkanaler och kan kapa mellanhänder.

­– Vi vill skapa så bra förutsättningar som möjligt för våra producenter. Det finns inget vinstintresse, mer än att få ut våra medlemmar mer.

Ansluta till Plockomaten står ett 40-tal olika värmländska producenter, plus att fler visat intresse. Vilka varor som sedan finns i den 25 kvadratmeter stora boden kan variera, mycket på grund av säsong.

Varför tycker du att den här satsningen är viktig?

– Den är viktig för att vi måste få upp lönsamheten för våra mat- och dryckesföretag. Det måste vara lönsamt, annars kommer vi på sikt inte ha några matproducenter kvar. Det vore olyckligt minst sagt. Särskilt i dessa tider.

Kommer det bli fler Plockomater i framtiden?

– Ja om allt går som vi hoppas kommer vi kunna starta upp fler runtom i Värmland, gärna med fler aktörer som tycker det här är en bra idé.

Anna Nordström

 anna@svenskmediakonsult.se