De släpper uppföljning till klassisk fylla-i-bok

Emelie Wiking och Malin Hedlund har startat ett förlag och tillsammans tagit fram böckerna.

Många föräldrar har haft böcker där de fyllt i sin bebis första milstolpar i livet. Men sen då? Emelie Wiking och Malin Hedlund såg en lucka på marknaden med fylla-i-böcker för åren efter bebistiden. Totalt släpper de tre böcker i serien.

– De här blir från att barnet föds tills det är tonåring. Det är även tänkt att barnet ska kunna vara med och integrera, säger Malin Hedlund, en av grundare av Sväva förlag.

BOK. Det hela började med att Emelie Wiking hade fyllt i bebisboken, en så kallad fylla-i-bok, och ville fortsätta när hennes son växte.

– Det var i februari förra året som jag började leta efter en bok att fortsätta med, men jag hittade ingen på marknaden, säger Emelie.

Idéerna om att skapa en egen började ta form, varpå hon hörde av sig till en gammal skolkamrat från uppväxten i Skåre som hon visste var bra på formgivning – Malin Hedlund. Numer bor Emelie i Halmstad och Malin i Kil, men den geografiska skillnaden blev inga problem för duon.

– Jag var inte sen att nappa. Jag kände att det var något att satsa på, dels för att det fanns en lucka i marknaden men även för att jag själv fyllt i böcker för mina tjejer, säger Malin Hedlund.

Inkluderande

De nöjde sig inte med att göra en uppföljning till den klassiska bebisboken, utan gör två. Dessutom kommer de även släppa en egen för den första tiden, så att man kan ha alla böcker i samma serie.

– Vi har sett att det även finns en lucka med en tredje bok. De här blir från att barnet föds tills det är tonåring. Det är även tänkt att barnet ska kunna vara med och integrera. Från början är en vuxen med, eller en stor som vi säger, och sen även barnet själv, säger Malin.

Den andra boken är redan släppt och så småningom kommer den tredje.

När de utformat böckerna har de varit noga med att hålla dem inkluderande så att familjekonstellation, religion eller dylikt ska inte spela någon roll.

– Vi har till exempel inte namngivit högtider. Det är olika vad som är viktigt i olika familjer, säger Emelie.

Min stora dag

Från början var tanken att de skulle göra det på hobbynivå, men ganska snart insåg de att de behövde skapa ett aktiebolag och startade Sväva förlag.

– Det blev ett naturligt steg med förlag. Jag har tyckt att det har varit väldigt roligt, just att få lära sig en ny bransch, säger Emelie.

– Vi jobbar båda inom vården så det var verkligen en ny värld. Det har varit minst sagt spännande, framförallt en utmaning att låta det vara fortsatt lustfyllt och få det att gå ihop med heltidsjobb och familj, säger Malin.

I mitten av mars släppte de ”Min andra bok”, som är uppföljningsboken till bebisboken. Redan har responsen varit positivt och de har fått återförsäljare i fyra olika städer.

– Vi gör det inte för att kunna leva på, vi har andra arbeten. Därför ger vi en del av varje såld bok till ”Min stora dag”. Vi tycker det är bra att ge till barn som har det svårt, att de får bra minnen, säger Emelie.

Framöver kommer de även släppa den första och den tredje boken, där viss intäkt även från dem kommer att gå till samma stiftelse.

Anna Nordström

 anna@svenskmediakonsult.se