Den hjärtliga rundan tillbaka på konstscenen

Konstnärerna Elisabeth Ryhre, Magnus Hedman, Ellen Heller, Lotta Huhta, Karin Fast Aronsson, Nenne Schött och Anders Fredholm.

Konstrundan Värmlands hjärta är tillbaka i år. Med på rundan är det många välbekanta konstnärer plus några nya. Det som är nytt i år är att många är samlade i samma lokaler vilket innebär färre stopp för besökarna.

KONST. Efter två års ofrivilligt uppehåll på grund av pandemin är nu konstrundan Värmlands hjärta tillbaka. Rundan sker den 7-8 maj och som vanligt går den runt sjön Rinnen, med formen av ett hjärta på kartan.

– Det känns fantastiskt roligt, det gör det. Som att vakna ur en dröm, säger Lotta Huhta, som är en av de medverkande konstnärerna.

Lotta själv var med mycket de första åren när rundan startade 2005. Sedan efter några års uppehåll kom hon tillbaka 2019. Nu ser hon, tillsammans med de andra, fram emot att åter kunna ta emot alla konstsugna i sina ateljéer.

– Vi är väldigt förväntansfulla det är vi. Jag tycker det är så roligt att vi är igång igen med det här konceptet.

Flera samlade

Under årets runda är det en salig blandning i olika konstnärsstilar med allt från måleri och grafik till keramik och skulptur.

– Det är varierad konst, det tycker jag är viktigt.

Totalt är de tolv konstnärer som ställer ut i år, men det blir för den delen inte tolv stopp.

– Jag tror att det blir väldigt bra i år. Det är inte lika många ställen att åka runt på utan det är fler samlade på samma ställe, det blir inte lika betungande att åka runt. Till exempel i ladan som de gjort i ordning, där har de fyra olika utställare i två våningar. Även på Orrnäset är de två plus att det är kafé och matservering där och i mitt garage är vi tre stycken.

Det gör att man istället kan ha lite längre stopp och ta in mer konst vid varje.

– Samtidigt kan man insupa lite natur. Det är ju i hjärtat av Värmland det här och man åker runt skogar och sjöar.

Fyra gästutställare

Många av de konstnärer som ställer ut kan de som brukar besöka rundan känna igen, plus att det i år är fyra gästutställare.

– På sätt och vis är det svårt att välja ut. Man vill ha konst med god kvalitet samtidigt som de ska ha möjlighet att vara med. Men framförallt god kvalitet som passar in med resten, sen kommer också ett önskemål om att ha någon koppling till bygden.

Någon gång har de även haft gästutställare utifrån, som till exempel Janne ”Loffe” Carlsson som var med 2014.

Bland gästutställarna är det någon som var tilltänkt redan för 2020, men som fick vara med nu istället.

– Vi har i år några som är lite yngre med, eller under 40 i alla fall.

Anna Nordström

 anna@svenskmediakonsult.se