Kärlek, värme och ljus i kommunens rabatter

Konfetti är temat för årets planteringar i Karlstads kommun.

På Karlstads kommuns parkenhet börjar nu en intensiv period när det är dags för planteringar av vår- och sommarblommor. Årets planteringar har fått temat ”konfetti”, för att fira ljuset som kommer med våren, och går i färgerna rosa, laxrosa, rött och vitt.

BLOMMOR. Förra årets tema ”vinterljus” gick i färgerna vitt, blått, grått och lite rosa. Nu byter Karlstads kommun ut färgerna till varmare toner som symboliserar värme och omtanke.

­– Vi planerar kommande års tema ett år i förväg och vi kände att vi ville lyfta och fira ljuset som kommer med våren. Färgerna i årets tema symboliserar kärlek, värme, omtanke och ljus, säger Kiki Gillenäs, parkingenjör, teknik- och fastighetsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

13 000 blommor

Temat startade i samband med påsk med narcisser och påskris med ulltussar i rött, rosa och vitt. Sedan fortsätter det med penséer i laxrosa, rosa och vitt och färgglada lökar i rabatter under våren. Sommarblommorna består bland annat av sommardahlia, lyckliga lotta och rubingräs.

– Det är ungefär samma mängd blommor som planteras ut det här året som förra året. I år blir det runt 13 000 sommarblommor, 3 500 penséer och 25 000 lökar under våren. Det som är skillnad är att det inte blir några blombollar eller kuber i år. Det blir blommor på Hagabron och Klaraborgsbron precis som förra året.

Urnor till kransorter

Till kransorterna Vålberg, Edsvalla, Skåre, Molkom, Skattkärr och Väse köper kommunen in 35 nya urnor. 20 av dem ska används till sommarblommor och 15 ska används främst till vårblommor. Satsning ligger på 544 705 kronor, där urnorna tagits fram speciellt till kommunen.

– Det är likadana urnor till alla orter. Det blir enhetligt och gör att du känner igen dig att du är i Karlstads kommun. Vi har tänkt på hållbarheten och arbetsmiljön. Urnorna är tillverkade i metall och inte i glasfiber som de tidigare. De har ett bra underarbete och är lackade för att hålla sig fina länge. Valet av metall gör även att vi kan renovera dem i framtiden när de blivit lite slitna. Vi kommer kunna ha dem i många år och måla om vid behov. Vi har lyftöglor i faten för lättare hantering och bättre arbetsmiljö. De har även små ben för att kunna flyttas på plats med pallgafflar vid behov, säger Sabina Enström, parkingenjör på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Anna Nordström

 anna@svenskmediakonsult.se