
Ann-Katrin Hedgren från Karlskoga blir första kvinnan att bli ordförande för fackförbundet Byggnads i Örebro och Värmland.
– Det känns jättehäftigt, säger hon.
FACKET. Ann-Katrin Hedgren gjorde sitt första fackliga uppdrag när hon var 23 år. Då jobbade hon inom vården.
– Det hände någonting i mig när jag fick all kunskap, berättar hon.
År 2001 började hon jobba fackligt på heltid, först som förtroendevald och 2013 blev hon ombudsman.
Hon blev rekryterad till Byggnads 2017 och hamnade snabbt i ledningsgruppen, då som ekonomisk ansvarig innan hon den 26 mars i år blev vald till ordförande och blev därmed förbundets första kvinna på positionen.
– Jag tror det gagnar Byggnads i stort. Vi jobbar hårt med jämställdhetsfrågor och nu kan vi visa att det sitter en kvinna som ordförande, det känns jättehäftigt.
Ojämnt
Att det finns en ojämn fördelning av kvinnor och män i branschen syns tydligt. Av Byggnads alla medlemmar är antalet kvinnor under två procent.
– Vi har en rejäl uppförsbacke där. Att branschen är för tungt för tjejer är ett argument som inte håller. Är det för tungt för tjejer är det också för tungt för killar.
Vad gör ni åt det?
– Vi jobbar på olika håll med det i branschen. Bland annat jobbas det mot att få skolorna mer intresserade av att försöka locka tjejer och de tjejerna vi har försöker vi lyfta fram för att synliggöra dem.
Machokultur
Ett stort problem, vilket Byggnads har fört kampanj mot sedan 2015, är machokultur.
– Vi brukar gå ut i skolorna för att informera om machokultur. De yngre börjar bli bättre, de vågar bryta lite normer och ställer lite andra frågor. Det förekommer mycket hån och fula ord men jag märker ändå att man vågar säga ifrån på ett annat sätt än vad man gjorde i min generation från 70-talet. Det har blivit bättre, men det finns mer att göra.
Förutom machokulturen är pandemin och kriget något som drabbat byggbranschen i flera led såsom långa leveranstider och höjda bränsle-, och virkespriser. Men trots det går branschen bra nu, inte minst i Karlstad där det byggs mycket nu, berättar Ann-Katrin.
– Men det beror på hur länge det håller på. Det är jätteoroväckande med kriget.
Året
Ann-Katrins första år som ordförande kommer vara fullspäckat.
– Förut hann jag inte ut så mycket på arbetsplatser men nu ska jag ut minst en gång i veckan har jag bestämt mig. Sedan behöver jag lära upp den nya ekonomiansvarige, så det blir lite sidospår ett tag.
I maj är dessutom Byggnads kongress som sker var fjärde år, denna gång kommer den vara på Arlanda och Ann-Katrin kommer att sitta som kongressordförande.
– Det är mycket jobb inför det. Det är fyra dagar som det är högtryck på. Det är många ombud och många motioner som ska behandlas.
Det många utbildningar som ska göras då mycket har lagts på is under pandemin. Utöver det är det dessutom valår, varpå Byggnads har sina egna frågor som de kommer att driva mot politiken.