Bildextra: Se Färjestads guldfirande på Stora torget

När Färjestad BK vann sjunde och avgörande SM-finalen i Luleå var guldfesten ett faktum. Karlstad kommun anordnade firandet och hyllandet av svenska mästarna på Stora torget.

SHL-finalserien mellan Färjestad och Luleå var gastkramande in i det sista. I den sjunde och sista omgången var det målsnålt fram tills 10.33 kvar av matchen – då klev Jesse Virtanen fram och nätade. Linus Johansson och Joakim Nygård fick till slut också skriva in sig i protokollet när matchen slutade 3–0 till Karlstadslaget.

– Någonstans så fattade alla spelare i laget vad som krävs. Sen är vi bäst när det gäller, vi har haft kniven mot strupen förut och vi löser det, berättar Linus Johansson.

Firandet

På Stora torget inleddes firandet fredagen den 13 vid klockan 16 med musikunderhållning av bland andra Da Buzz och Knogjärn. Vid 17-tiden nådde bussen med hela laget Stora torget och jublet från tusentals fans.

– Det är helt sinnessjukt! säger Linus om uppslutningen.

Foto: Erik Lundh

Till tonerna av Oscar Magnusson sjungandes på Torparrock sprang de upp på scenen och kunde visa upp Le mat-pokalen i högsta hugg.

FBK-kaptenen fick också själv säga några ord till fansen.

– Jag, hela laget, alla som jobbar med laget och ni här är så välförtjänta detta. Alla har krigat och nu står vi här tillsammans. Sjukaste känslan, det säger alla här uppe. Tack för alla er som har kommit, tack för att ni gjort det här helt jävla magiskt!

En som heller inte gick obemärkt var Adam Ginning som stal mikrofonen ett flertal gånger för att agera hejaklacksledare.

– Vi gör så här, innan Ginning stormar scenen igen, vi ska ha en liten presentation och nummer 37, du får vänta, sa speaker Mattias Westman skämtsamt innan han påade samtliga en efter en.

2011

Det är för en tionde gång som Färjestad blir svenska mästare. Senast som laget tog guld var 2011. En av de som spelade då var nuvarande sportdirektör Rickard Wallin som återigen kunde kliva ut på scenen.

– Det är magiskt, jag trodde inte att jag skulle få stå på scenen här och ta emot folkets jubel igen. Vi har ju inte varit skitnära de senaste åren. Jag är sjukt tacksam och glad, det har funnits ett sug i Karlstad efter att vinna SM-guld.

Vad har varit nycklarna till det här guldet?

– Till en början fanns det bra material, sen har vi maximerat det. Vi hamnade i en tacksam position där vi började tro på att vi faktiskt var så bra som jag tycker vi hade potential att vara men inte fick ut i serien. Sen, publiken naturligtvis. De har stöttat oss enormt vid alla hemmamatcher.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se