Det laddas för KRUT i Ulvsby

Thorbjörn Svensson ser fram emot att KRUT äntligen kan bli av igen. /Foto: Anna Nordström.

Konstrundan i Ulvsbytrakten, KRUT, är tillbaka helgen 4-5 juni efter två års uppehåll. Då kommer de fira ett försenat 20-årsjubileum och kommer i sedvanlig ordning bjuda besökarna på en stor variation av konstnärliga uttryck bland årets 42 utställare.

KONST. Den 4-5 juni är det dags för KRUT att åter göra entré. KRUT, som är en konstrunda i Ulvsbytrakten, startade år 2000 och har kört varje år sedan dess utöver under pandemin.

– Det sista vi hade var 2019. Vi skulle ha haft 20-årsjubileum 2020, men det får vi ha nu, säger Thorbjörn Svensson, ordförande i konstföreningen KRUT.

Han har själv varit med i sju-åtta år och ser fram emot att de äntligen kan komma igång igen med konstrundan efter det påtvingade uppehållet.

– Det är kul. Jag älskar när det rör på sig.

Tidigare år har de haft runt 3000-4000 besökare och hoppas på något liknande i år.

– Det verkar som att det finns ett uppdämt behov av att träffa folk.

Mormoderns verk

För att delta i KRUT krävs att man har någon form av anknytning till Ulvsby. Under årets runda är det 42 utställare, med stor variation bland teknikerna med allt från måleri och keramik till slöjd och hantverk. Många av utställarna har varit med tidigare och är kända namn i trakten.

– Gunnar Lidén ställer ut. Han var bland annat med och startade upp KRUT.

Ett litet speciellt inslag på årets runda är Erik Hjorth, som bland annat deltagit i SVT:s program ”Konstnärsdrömmar”. Utöver sin egen konst har han nämligen med sig sin mormor Sif Bredins verk. Mormodern, som gick bort för tio år sedan, hade en sommarstuga i Snårstadstorp och deltog under många år under KRUT.

Verk från utställarna

Bland utställarna finns i år några nya namn, bland annat årets gästutställare Kristina Mörk som är uppväxt i Ulvsby.

– Mörk skulle ha varit gästutställare redan 2020.

Även en KRUT-konsert, ”Glädjens blomster”, med Kicki Lidén och kören Stämma utlovas.

– Sedan har vi ett lotteri där man kan vinna något från utställarna.

De alster man kan vinna hänger i församlingshemmet, där det blir en samlingsutställning.

Trots det långa uppehållet kommer besökarna mer än väl kunna känna igen sig på konstrundan som har samma koncept sedan tidigare med samma samlingslokaler samt olika stopp som även har mat eller fika.

– Det är precis som det brukar vara, säger Thorbjörn med ett leende.

Anna Nordström

 anna@svenskmediakonsult.se