Anrik ladugård blir konsthall

Catarina Segersten Larsson, ägare av gården Eskebohl. /Foto: Erik Lundh

Eskebohl har fått ett späckat konstutställningsschema i sommar. Programmet innefattar utställning och workshops på temat ”Hantverksspår av får” och blir i Fårfesten i Kils anda.

När Catarina Segersten Larsson och Jan Larsson tog över den gamla bondgården Eskebohl i Kil flyttade de in i ett av husen och påbörjade arbetet med att rusta upp ladugården för kommersiellt bruk.

– Det är tur att vi inte visste innan hur mycket jobb det skulle bli, då hade vi aldrig börjat, ler Catarina.

Eskebohl har anor från 1500-talet. Ladugården byggdes på 1850-talet och var i näst intill ett förfall.

För tolv år sedan invigdes den nyrenoverade lokalen som nu hade blivit till en modern festlokal med ett restaurangkök. Under åren har de hållit olika kulturevenemang med bland annat kända föredragshållare och konstnärer.

Ladugården från 1850-talet är en fin lokal för utställningar. /Foto: Eskebohl.

Programmet

Även i sommar kommer de ha ett slöjd- och konsthantverksutställning.

–  För ett antal år sedan hade vi en utställning med mattor och vävda saker i övrigt. Men det här konceptet har vi inte haft förut.

De kommer hålla öppet tre gånger i veckan och i programmet står ett antal konstnärer och konsthantverkare som ska hålla workshops, däribland några medlemmar från Fåreningen fårfest i Kil.

Utställningen har nämligen temat ”Hantverksspår av får” och kommer fokusera på ull.

– Jag fick ett tips om att ta kontakt med Marianne Andersson från föreningen. Den här lokalen är ju fin att ha till konst och konsthantverk. Hon har nu gjort ett jättejobb att få fram ett program.

Invigningen hålls den 31 maj av Carina Olsson, tidigare hemslöjdskonsulent inom Region Värmland och pågår till 25 augusti.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se