De tog VM-brons i Frankrike

Pernilla Pöykiöniemi och nioåriga border collien Lexus begav sig till Frankrike för att tävla i grenen Heelwork to Music, HtM. Med sig hem tog de ett VM-brons.

IDROTT. Nyligen hölls VM i freestyle där Pernilla och Lexus medverkade. Under tolv dagar spenderade de i Compiègne, Frankrike där de skulle representera Sverige.

– Vi har medverkat i landslaget men då har det blivit inställt på grund av pandemin, så det var premiär för oss i VM.

Landslaget består av åtta deltagare totalt, fyra som deltog i freestyle och fyra som deltog i Heelwork to Music, HtM.

Rörelser

Hundsporten freestyle handlar om att skapa ett program av olika rörelser till musik. HtM är i sin tur en gren inom freestyle där fotpositionen står i fokus och ett nära samarbete med föraren är viktig.

– Bedömningsmässigt kan man jämföra det med konståkning.

Tävlingen bedöms i sin tur av domare som sätter betyg i tre kategorier – utförande, programmets planering och kvalitet samt tolkning av musiken.

– Det är både individuell tävlan och så slår de även ihop de tre bästa resultaten av oss fyra så blir det ett lagresultat.

Nöjd

Det var 100 ekipage som samlades under tävlingen. Pernilla och Lexus skulle tävla i HtM var med och samla in poäng till laget, som till slut hamnade på en tredjeplats.

– Det kändes ju väldigt bra kunna bidra till bronsplatsen. Jag är också jättenöjd över min och Lexus prestation. Han är väldigt miljökänslig och kan få lite scenskräck i sådana här sammanhang när det är mycket jubel och applåder.

Har det varit svårt att träna på det under pandemin?

– Ja, så det har varit lite av vår akilleshäl att vi inte kan ha hållit i gång miljöträningen så det är väldigt omvälvande nu när man kommer ut igen, men han gick ändå in och presterade och kämpade på jättebra.

Pernilla jobbar tillsammans med Lexus som hundsportslärare på Forshagaakademin och har fått starkt stöd från sina elever.

– De tycker det är jätteroligt och har varit väldigt peppande inför tävlingen och jag har också fått gratulationer efteråt, även från kollegor så jag har fått stöd från många håll och kanter. Det bidrar ju också att det blir lättare att fokusera på en sån här uppgift.

Framöver ser hon fram emot att kunna kvala in till EM i Tyskland och nordiska mästerskapen i Danmark.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se