Ny bana när Karlstad stadslopp går av stapeln

Mikael Larsson, projektledare IF Göta. /Foto: Erik Lundh.

Den 5 juni är det dags för ett av Sveriges äldsta motionslopp – Karlstad stadslopp.  I år har man valt att lägga sträckan genom Tingvalla IP för att knyta an med hur det såg ut historiskt och även för att avtacka anläggningen innan verksamheten flyttar till Sannafältet.

IDROTT. Karlstad stadslopp har en lång tradition och är ett populärt motionslopp.

– Vi brukar ha drygt 4 000–5 000 deltagare totalt med både barn och vuxna, säger Mikael Larsson, projektledare IF Göta.

Efter 40-årsjubileumet 2019 tvingades Karlstad stadslopp att ställa in. Förra året sköts det upp och blev i en mindre upplaga i oktober.

I år slår arrangören IF Göta på stora trumman igen och arrangerar ett fullskaligt Karlstad stadslopp.

– Vi känner ett stort behov av det. Vi måste agera som en samhällsaktör för att få folk att gå ut och röra på sig och efter de här två åren med pandemi har folk blivit mer stillasittande. Vi får också känslan, när vi pratar med sponsorer och utställare, att de gått och väntat på det här. De tycker det är kul när det händer saker.

Centralt

Precis som det gjorts de senaste åren så startar loppet på Tingvallabron.

När banan gjordes om i samband med jubileet valde man dock bort Orrholmen och lade i stället sträckningen mer centralt, vilket man även gör i år med vissa ytterligare korrigeringar.

– En gång i tiden var målgången av stadsloppet på Tingvalla IP, som nu gör sitt sista år i tävlingssammanhang, därför har vi tankar om att ha lite mer fest där.

Grinden öppnas upp och löparna kommer få springa 300 meter inne på banan. Här har de också tankar på att göra en så kallad ”flygande hundra” där löparna klockas under 100 meter och på så vis får en match i matchen.

– Ofta har vi haft så ganska tidigt men nu testar vi att ha den i slutet på rundan, så det ska bli kul att se hur det blir.

Målgången blir sedan i museiparken.

Götajoggen

Under jubileumsfirandet av Karlstad stadslopp, som är ett lopp på 10 kilometer, fick även Götajoggen återupplivas.

– Det var ett lopp på 15 kilometer, men under jubileet så tog vi in det som ett lopp på 5 kilometer och det väljer vi att göra även i år. Det loppet håller sig helt i centrum.

För de yngre kommer också de två loppen Miniloppet och Miniminiloppet.

– De fick inte springa förra året så det känns bra att de loppen är tillbaka. Miniloppet är en kilometersbana för barn upp till tolv år. Miniminiloppet är för barn 0–6 år. De har en liten bana inne på området, säger Mikael.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se