
På midsommarafton är det äntligen dags för folklustspelet Värmlänningarna. Totalt bjuder sommaren på fyra föreställningar i natursköna ”Gropa” på Ransäters hembygdsgård. Speciellt för i år är att uppsättningen är kortare, mer lekfull och riktar sig till hela familjen.
– Intresset är extra stort och vi ligger före i försäljning, säger producent Anett Refseth.
KULTUR. Under pandemin har Värmlänningarna fått hitta nya kreativa sätt att nå sin publik. Sommaren 2020 ställdes föreställningen in och istället gjordes en TV-produktion. Fjolåret bjöd på en unik jubileumsshow där hela Wermlands operas orkester och några av skådespelarna fick agera framför en storbildsduk med den 100 år gamla stumfilmen från 1921.
In i det sista hoppades produktionen bakom Värmlänningarna att restriktionerna skulle hinna släppa inför årets uppsättning, vilket de också gjorde.
Att det blev snabba ryck är dock ingen överdrift. Planeringen kunde dra igång först i februari, jämfört med september året innan som den brukar.
Men med stark vilja, kämparglöd och återstartspengar från Kulturrådet kan nu amfiteatern ”Gropa” på Ransäters hembygdsgård äntligen fyllas med publik igen.
– Det kommer busslaster med folk från Sveriges alla vrår, berättar Anett Refseth.
STARK TRADITION
Värmlänningarna var något av det första Anett fick höra talas om efter att hon lämnat Norge och flyttat till sin värmländska man för 24 år sedan.
– När jag fick frågan om att producera Värmlänningarna blev jag väldigt glad, det känns som en ära att få jobba med en så stark tradition, säger hon.
Varför är Värmlänningarna så populär?
– Det är en stark sed och en enkel historia; om rikemanssonen som förälskar sig i fattigmansflickan – dessutom dottern till ärkefienden. Produktionen har även blivit filmad och därmed enkel att sprida. Värmlänningarna är ett begrepp idag.
Anett tillägger att de som ligger bakom Värmlänningarna har blivit som en familj. Vissa har varit med i över 50 år. Under repveckan innan premiären bor de alla på Ransäters hembygdsgård, de repar under dagarna och grillar och umgås på kvällarna.
FAMILJEVÄNLIGT
Årets uppsättning är med sina 2,5 timmar inklusive paus något kortare än originalet och därmed mer familjeanpassat. De har dessutom många barn på scenen, berättar Anett.
Olof Wretling gör sitt nionde år som regissör och Per Jorsäter arrangerar musiken. Kärleksparet Anna och Erik spelas återigen av Emelie Hebbe och Ole Aleksander Bang.
– Det är roligt att jobba med så professionella människor, säger Anett.