Fler startar verksamhet i Kronoparken

Xiao Zhen, Adam Sharqawi, Cahid Dogan, Yensa Andersson och Sanna Emthöjd.

Efter en tuff tid med pandemi verkar det vända för verksamheterna i Kronoparkens centrum. På bara några månader har tre nya verksamheter valt att etablera sig. 

FÖRETAG. Kronoparken är Karlstads största stadsdel med närmare 9 000 invånare och är ett av få områden i Karlstad med ett eget centrum. Miljonbemanning, Lilys sushibar och Salong 86 är tre nya verksamheter som valt att etablera sig under de senaste två månaderna. Även Karlstad Phoneservice har öppnat upp i nya lokaler. 

– Det är saker som händer i området och det är väldigt mycket på gång. Det är en fin entreprenörsanda som råder här, säger Sanna Emthöjd, Miljonbemanning Karlstad. 

Yensa Andersson är en av de två ägarna av LinQs jobbcenter som är en underleverantör till Miljonbemanning. 

Företaget ingår i Arbetsförmedlingens satsning Rusta och matcha som handlar om att ge stöd och coachning till arbetssökande samt matcha dem med arbetsgivare eller utbildning på så kort tid som möjligt. I juni 2020 startade de i Vivalla, Örebro.  

– Vi hade ett mål att vi skulle få in 30, men eftersom arbetslösheten ökade under pandemin så bara forsade det in arbetssökande och efter några månader hade vi över 200 inskrivna hos oss, säger han. 

LinQs jobbcenter har sedan tidigare tre kontor i Örebro och i april utökade de med ett ytterligare kontor i Kronoparkens centrum. 

– Här syns vi, det är många som går förbi. Sen är det också lite av vår grej att positionera oss i socioekonomiskt utsatta områden för att hitta all den dolda kompetens som finns men som aldrig får någon chans. 

Möjligheter

Många besöker Kronoparkens centrum och de nya aktörer som KHaktuellt pratar med ser goda möjligheter här.

– Jag tror att området har utvecklingsmöjligheter. Det finns universitet, bostadsområden och handelsområden i närheten, säger Xiao Zhen, ägare av Lilys sushibar. 

Adam Sharqawi flyttade till Karlstad för tre år sedan och till Kronoparken för cirka ett. Han är frisör och har nyligen tagit över Salong 86.

– Många av mina kunder kommer från universitetet. Jag tittade först på att starta något i stan, men jag tycker det är bättre här. Det är många som rör sig här i Kronoparken och det är gratis parkering för kunderna. 

Han trivs väldigt bra i Kronoparken, förklarar han. 

– Jag gillar kulturen här, alla känner alla. Det är bra samarbete mellan företagen och vi kommunicerar med varandra.

Utveckling

Cahid Dogan äger pizzerian Mama Rosa som har funnits i Kronoparken centrum sedan 2013. Han har följt utvecklingen.

– Då var det två frisörer och en somalisk affär. Idag finns mycket mer och det är mer folk som rör sig här. 

På gågatan som hans pizzeria ligger på har verksamheterna fått enhetliga skyltar och en upplyst fasad. 

– Förut var det en mörk gata, många vågade inte gå här men nu är det ljust och vi syns mer, avslutar Cahid.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se