“Värmländsk stollighet med genuin passion”

Gudjon Sigmarsson driver Happy Kitchen och Matstudion. /Foto: Erik Lundh.

Allt fler sushirestauranger har öppnat upp i Karlstad. KHaktuellt har därför hälsat på hos mannen bakom en av de äldsta sushirestaurangerna i Karlstad.

Gudjon Sigmarsson växte upp i Karlstad och började tidigt i restaurangbranschen som kock och krögare. Han har tävlat som årets kock och under ett antal år jobbade han runt i Europa på allt ifrån Michelin-krogar till lokala hak innan han kom tillbaka. 

– Jag fick en förändrad familjesituation och då hamnade jag i ett läge där jag kände nu eller aldrig, säger han.

Hans stora dröm var att starta en fiskrestaurang med Vänerfokus.

– Ett stort problem var att jag inte hade några pengar. Med mycket tur fick jag tag i en bostadsrätt i Haga där det varit en inredningsdesigner tidigare. Jag överbelånade mig med blancolån, sen öppnade vi dörrarna. Det var 2008, ett år innan dåtidens stora finansiella kris. 

Idén

Restaurangen Happy Kitchen var född. 

– Jag hade en tydlig bild, vi skulle göra det bästa vi kunde med de bästa råvarorna och vara ärliga i en bransch där det pågår otroligt mycket fusk. Helst en fiskekrog, men jag hade jobbat med sushi tidigare så det blev det.

På den tiden fanns bara en till sushirestaurang i Karlstad. Det svåra var därför att få kunderna att förstå vad det var för något.

– Min första meny var väldigt ambitiöst. Det var sashimi, Capriccio, lite fluff, skum och moln.

Men Karlstad ville någonting annat, menar Gudjon.  

– Så vi började göra saker enklare. Vi började kalla det för vad det var, som rulle med fyllning eller risboll med topping. Vi hade srirachisushi på första menyn, den döptes om till fisk- och skaldjursallad. Vår bläckfisksallad, vi fick ge bort den som smakprov för att gästerna skulle våga smaka. Idag säljer vi 20–30 kilo i veckan.

Tog fart

Ambitionen har hela tiden varit att använda råvaror som är bra i alla led. Allt från soja på icke-GMO-modifierade sojabönor, aspartamfri inlagd ingefära samt den norska salmalaxen som de var först i Sverige att jobba med.

Med sin fru öppnade han sallad- och rawfoodrestaurangen Zest med samma tankar.

– Vi satte upp alla märkningar vi kunde för att visa det, men folk kom inte. Jag hade polare från reklambranschen som sa till oss att ingen blir hungrig av det där. ”Skriv bara att ni gör godare sallad”. Vi tog bort det och då tog det fart. 

Men viljan att få Karlstadsborna att äta mer medvetet fanns kvar och därför startade han Matstudion.

I Matstudion lagar de mat tillsammans med kunderna för att bidra till en bredare kunskap om mat och vad som är bra råvaror.

– Vi vill genuint hjälpa folk att ställa högre krav på maten som serveras.

Sushirestaurangen har ökat i omsättning nästintill varje år och de har renoverat och utvidgat köket vartannat år. Idag har det även öppnats Happy Kitchen express på Bergvik köpcenter och hos Bacceria på Hammarö.

Vad är det som drivit dig? 

–  Det är en bra blandning av värmländsk stôllighet med genuin passion för människor, mat, råvaror och jorden. När jag öppnade här var jag kock. Då var det mat och smak som drev mig, sen blev det hållbarhet, ursprung osv. Vi har därför aldrig varit bättre om man bryr sig om helheten, avslutar Gudjon.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se