Den stora dragspelsfesten är tillbaka

Snart är det fullt drag i Gropa. /Foto: Privat

Den 6–10 juli återkommer den musikaliska folkfesten vid Ransäters hembygdsgård när Bälgspel vid landsvägskanten tar plats.

– Vi ser fram emot att det blir en bra stämma även i år, säger Kenneth Andersson, ordförande i Värmlands dragspelsklubbars förbund, VDKF.

Det var 1972 som det stora evenemanget Bälgspel vid landsvägskanten höll sin första stämma. Då kom cirka 300–350 dragspelare – nu lockar den kring 5 000–8 000 besökare. 

Efter ett pandemiuppehåll kan stämman, som årligen arrangeras av VDKF, hålla vad som blir upplaga nummer 49.

– Vi kom igång sent med planeringen eftersom vi väntade tills restriktionerna släppte. Men jag tycker vi har lyckats bra och i nuläget har vi runt 800 bokningar på campingplatsen, säger Kenneth Andersson, ordförande i VDKF.

Schemat

Traditionsenligt kommer invigning med allsång hållas på onsdagskvällen. Folkfesten innebär både mogendans och buskspel dygnet runt.

– Torsdag och fredag är det konsert i kyrkan. Fredag och lördag är det uppträdande på scen i ”Gropa”, säger Ulrika Wiker, VDKF.

Torsdag och fredag är det konsert i kyrkan, fredag och lördag är det uppträdande på scen i Gropa.

Som vanligt kommer artister som är välkända i dragspelskretsarna.

– Håvard Svendserud, Öjvind Farmen, Leo Florin och Sigmund Saether för att nämna några, säger Ulrika.

– Vi hoppas att det finns ett uppdämt behov för att träffas och spela tillsammans. Vi ser fram emot att det blir en bra stämma även i år. Bra väder har vi beställt redan, skrattar Kenneth.

Kenneth Andersson och Ulrika Wiker ser fram emot att återigen välkomna till dragspelsfest. /Foto: Erik Lundh.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se