Rallyfest med gamla mopeder

Malte och Pelle Widing på varsin Kawasaki 350cc årsmodell 1970.

Den 9 juli anordnar Hammarö MC-veteraner moped- och motorcykelrallyt Hammarö-svängen.

– Det är ett trevligt rally med lite folkfest i Skoghallsparken, säger Rune Johansson, marknadsansvarig från Hammarö MC-veteraner.  

MOTOR. Varje år samlas mellan 150 och 200 ekipage i Hammarö för att tävla i föreningens moped- och motorcykelrally.

Hammarö-svängen är en veterantävling som hållits på ön sedan 1996, med undantag under pandemin. Efter två års uppehåll är nu rallyt tillbaka.

– Det är väldigt många som har frågat när det ska bli av igen så det känns jättetrevligt att vi kan ordna det nu, säger Rune Johansson.

Rallyt går cirka sex mil på asfaltsvägar samt ett par kilometer grusväg. Medverka får den med en veteranhoj av 1992 årsmodell eller äldre.

– Det här är inget rally där vi åker fort utan det handlar mer om att umgås och träffa folk med samma intresse.

Tipsrunda

Det kommer finnas en mopedklass samt en mc-klass. Utefter vägen kommer det finnas kontroller med tipsrunda och praktiska prov. Prisas gör de som klarat sig bäst på tipsrundan samt ett peoples choice-pris för finaste moped eller motorcykel.

– Tävlingen börjar och slutar i Skoghallsparken där det kommer vara en utställning av veteranhojar. Det kommer också finnas ett band som spelar och lite trevlig matbespisning.

Hammarö MC-veteraner är en ideell förening som bildades 1995 med syfte att främja bevarandet av gamla motorcyklar och mopeden. Idag består föreningen av cirka 155 medlemmar.

– Det är ett trevligt rally med lite folkfest i Skoghallsparken, avslutar Rune.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se