Omtalad graffitikonstnär i Gamla Kraftstationen

Linn Sönstebö Mossberg med kollegan Sandra Bornstedt framför graffitikonstnären Carolina Falkholts verk. /Foto: Helena Lundberg

Gamla kraftstationen i Deje fortsätter att leverera, säsong efter säsong. De får inte bara ta emot priser på löpande band, utan lockar också både nya och mer etablerade konstnärer. Med en önskan om att skapa samtal visar de på en stor bredd och ett nytänkande bland sina utställare.

– Gamla kraftstationen har blivit ett begrepp, vi har blivit ett av Värmlands viktigaste besöksmål, säger Linn Sönstebö Mossberg, verksamhetsledare.

Sedan 2013 har Gamla kraftstationen i Deje fungerat som konsthall. Med 11 meter i tak och fint belägen precis vid Klarälven, står den över 100 år gamla industribyggnaden fint bevarad med sina unika karaktärsdrag.

Varje säsong får nya talanger såväl som mer etablerade konstnärer ställa ut. Gamla kraftstationen utgör ett brett spektrum av olika konstnärliga uttryck och nya idéer. Den utgör också en kreativ samlingsplats för olika skapande verksamheter. Utöver detta erbjuds varje säsong olika musikevenemang och det finns även ett café som erbjuder ekologisk och lokalproducerad lunch och fika.

GRAFITTAN

Den kanske mest omtalade konstnären för säsongen är Carolina Falkholt, den internationellt kända grafittikonstnären som blivit både älskad och hatad för sina frispråkiga väggmålningar. I ena kortänden av Gamla kraftstationen pryds den omtalade ”grafittan” med sitt effektfulla ljusinsläpp, platsmålad från en nio meter hög stege.

En annan konstnär som är aktuell för säsongen är Chantal Guyot, känd för att skapa till musik och med viljan att nå ut med tankar och budskap i sina färgsprakande tavlor.

Andra nyheter är keramikern Lisa Agnetum som formar små unika spöken och Maria Hellquist som gör humoristiska teckningar i sitt koncept ”Bokstavligt målat”. Även Elin Klar, keramiker från Forshaga, är ett av de nya namnen för säsongen.

–Jag tycker det känns stort att få ställa ut min keramik på Gamla kraftsstationen, roligt och spännande, säger hon.

Namn som är aktuella inför vernissagen 2 juli är Zafira Vrba Woodski, en svensk-tjeckisk konstnär, och Niklas Pix Bodin, oljekonstnären som tidigare varit husets konstnär och som i år gör comeback.

FLERFALDIGT PRISBELÖNT

Ulleruds teateraktörer är den ideella förening som ligger bakom konsthallen. Från början fick Gamla kraftstationen agera lokal för teatergänget, innan de bestämde sig för att testa sina vingar med en konsthall. Med åren har konsthallen blivit ett allt mer känt namn, inte bara i Värmland utan i hela landet.

– Det har tagit några år, men nu har vi plötsligt blivit uppmärksammade här och där.Gamla kraftstationen har blivit ett begrepp, vi har blivit ett av Värmlands viktigaste besöksmål, säger LinnSönstebö Mossberg.

Och priserna låter inte vänta på sig. De senaste två åren har Linn och Gamla kraftstationen blivit flerfaldigt prisbelönade. De fick ta emot Värmland turistpris 2021 och klarade dessutom kriterierna för att bli nominerade till det nationella Stora Turismpriset.

Linn blev utsedd till Årets Sola 2020 och Årets Värmlänning 2021, båda för sitt ihärdiga arbete med Gamla kraftstationen.

Som om detta inte vore nog fick Gamla kraftstationen även ta emot hållbarhetspriset Grundstenen 2020, tillsammans med Sliperiet, för arbetet med att återbruka och förädla gamla industribyggnader.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se