Båtbussarna tillbaka med ursprungsnamn

Johan Olsson, skeppare, och Anna Källgren, båtbussansvarig, vid Båtbussarnas utgångspunkt i Inre hamn. /Foto: Helena Lundberg

Den 1 juni gick startskottet för båtbussarnas 15:e säsong, den här gången med sina ursprungsnamn.

-Det är jätteroligt att vara igång, det känns extra kul nu när restriktionerna har släppt och vi kan ta in fler resenärer, säger Anna Källgren, båtbussansvarig.

Båtbussarna har sedan 2008 trafikerat Klarälven med olika turer inom Karlstad tätort, Vänerns skärgård och Grums, Hammarö och Kristinehamn. Det är Karlstad Sjötrafik som kör båtarna i samarbete med Karlstadsbuss.

Förra sommaren, liksom 2019, reste 31 000 personer med Båtbussarna. I år är förhoppningarna stora att det blir ännu fler som väljer att åka med.

-Vi har haft bra siffror, trots pandemi och färre platser per båt. Så om vattnet håller sig på en bra nivå och det är fint väder, så blir det nog en bra båtbussommar. Det är jätteroligt att vara igång, det känns extra kul nu när restriktionerna har släppt och vi kan ta in fler resenärer, säger Anna Källgren, båtbussansvarig.

Vilka är det som åker båtbuss?

–Det är mest värmlänningar som åker, men det är mycket turister också. Det är en väldigt bra blandning, både pensionärer och barnfamiljer.

Båtbussarna kör i sommar sin 15:e säsong. /Foto: Helena Lundberg

NYHETER

Som vanligt finns det några nyheter för säsongen, inte minst att linje 90 som går från Björkås förlängs och har en ny hållplats vid Button Town Café.

Turerna för linje 99, som går mellan Lillängshamnen-Mörudden och Västra Söön, har dubblerats. Denna tur är väldigt populär och går att förboka.

–Vi har även en ny hållplats i Vålberg, dit linje 97 och 98 går. Det är superkul att Vålberg äntligen får en hållplats, så nu kan man åka från Vålberg till Borgvik och Lillängshamnen. Den går också att förboka, berättar Anna.

Vilka turer är mest populära?

–Turen mellan Inre hamn och Mariebergsskogen är en av de mest populära turerna. Även de guidade rundturerna, som i princip var helt fullbokade förra sommaren.

Åker folk mest för nöjes skull eller för att förflytta sig?

–Storholmen kör pendlingsturer till Lövnäs, en morgontur och en eftermiddagstur. Många har med sig cykeln på båten. Det är den enda rena pendlingsturen vi har, annars gör folk mest nöjesturer, berättar Anna.

URSPRUNGSNAMN

En annan nyhet är att rederiet har bytt namn på båtarna, eller snarare låtit båtarna gå tillbaka till sina ursprungsnamn. De sju båtar som körs i år är Storholmen på linje 93, Sola 3 på linje 97, 98 och 99, Lisskulla på linje 94, Suecia på linje 91, Saga på linje 91, Alvön på linje 95 och 96

och slutligen Kon-Tiki som kör linje 90 och den guidade rundturen.

Helena Lundberg

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se