Klar-Hälja firar 50 år

Godisregn framför dagsverksstugan. /Foto: Privat.

Kärnåsen är hembygdsgården i Hagfors kommun som idag liknar en liten by med torpstugor, smedjor, lanthandel, skolsal och annat. Dessa museala byggnader är fyllda med föremål från tidigare århundraden. Det årliga evenemanget Klar-Hälja, som går av stapeln på Kärnåsen, firar i sommar 50-årsjubileum.

– Underrubriken är vardag och fest i 1800-talets Värmland, säger Jan Bäckström, ordförande för Norra Råda hembygdsförening.  

Två inställda år på grund av pandemin gjorde att 50-årsjubileet av Klar-Hälja fick skjutas upp. Men i sommar är det äntligen dags. Under en hel vecka med start 11 juli bjuder hembygdsgården Kärnåsen in till en rad aktiviteter för hela familjen.  

Kärnåsen idag liknar en liten by med sina 30 gamla museala byggnader. I torpstugor, smedjor, lador, logar och en snickarverkstad, lanthandel, skolsal och flottarkoja och mycket annat visas föremål från tidigare århundraden upp.

BRUKSFÖREMÅL

Historiskt sett bestod Kärnåsen bara av en enda torpstuga från 1860-talet, som köptes av Fritjof Olsson år 1936. Han flyttade hit stugor från närliggande byar och fyllde dem med tusentals bruksföremål för att levandegöra människors tillvaro under 1800-talet.

År 1959 övertogs Kärnåsen av Norra Råda hembygdsförening i syfte att fortsätta förvalta kulturarvet. Föreningen fyllde på med byggnader och hantverk för att kunna visa upp ännu mer av 1800-talets Värmland.

Idéerna fortsatte och 1970 blev det premiär för bygdespelet Älvdalssagan av Gunde Johansson. Arrangemanget uppskattades och utvecklades året därefter till ett flera dagar långt koncept. Benämningen blev Klar-Hälja, efter Kärnåsens fina läge alldeles vid Klarälven.

TURISTATTRAKTION

Kärnåsen är idag en turistattraktion som lockar både värmlänningar och utomstående. Inte minst lockar Klar-Hälja som under en hel vecka erbjuder diverse aktiviteter för hela familjen.

– Underrubriken är vardag och fest i 1800-talets Värmland. Höjdpunkten är när vi inviger och startar upp, då har vi hela veckan framför oss. Tanken är att det ska finnas något för alla, säger Jan Bäckström, ordförande för Norra Råda hembygdsförening.  

En av dagarna går under temat skog, jakt, fiske och trädgård och innefattar bland annat en fisketävling. En annan dag är vigd åt veteranfordon med efterföljande prisutdelning och en annan dag åt närproducerad mat där besökarna har möjlighet att smaka kolbullar. Dessutom tilldelas barnen en helt egen dag.

– Barnens egen dag är mycket populär, den tror jag vi har haft sedan 1995 faktiskt. Då kommer vi ha Mora träsk, ett litet tivoli, hoppborgar och sånt så att barnen har kul hela dagen. Vi har också en sångtävling, det brukar vara väldigt spännande för barnen.

Utöver detta bjuder veckan på dragspelsmusik, folkmusik och annan underhållning samt konst och hantverk.

– Det känns bra, dels för att det är femtionde året och dels för att vi är igång igen. Det har varit något som fattas, det är snart tre år sen vi hade Klar-Hälja, avslutar Jan.

Kärnåsen liknar idag en liten by med torpstugor, smedjor och andra museala byggnader. /Foto: Privat.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se