Drag på flygplatsen när bilarna tar över

Den 23-24 juli är Hagfors Open tillbaka. /Foto: Privat

Senast SHRA Karlstad arrangerade dragracetävling på Hagfors flygplats var 2016. Den 23–24 juli är Hagfors Open tillbaka.

– Det är mycket häftiga bilar och bra racing, säger Ann Granath, ordförande på SHRA Karlstad.

Swedish Hot Rod Association, SHRA, är den motorsportsintresserade klubben som började arrangera Hagfors Open på Hagfors flygplats år 2005. Den var sedan ett återkommande evenemang fram till 2016.

Det var när ett besked om att flygplatsen skulle asfalteras om som planerna för fortsatta evenemang grusades.

– Efter att man asfalterar var vi tvungna att vänta två år för att den skulle lägga sig. Först blev asfalteringen uppskjuten och sen kom corona. Men nu får vi äntligen köra igen, säger Ann Granath, ordförande SHRA Karlstad.

Klasser

Den fartfyllda tävlingen, som arrangeras i dagarna två, brukar locka hundratals åskådare per dag. I år har man tre klasser – Super pro ET, Pro ET och Junior dragster.

– Med de klasserna vi har så täcker vi in hela tidsspannet. Då kan vi erbjuda de flesta som möjligt en bra tävling utan att krångla till det med för många klasser.  

Tävlingen går ut på att man kör en 201 meter lång raksträcka. Föraren ska köra sträckan på sin idealtid. Det som räknas är reaktionstiden samt, sedan är det inte tillåtet att köra snabbare än den förutbestämda tiden för sin bil. Det är därför viktigt att föraren känner väl till sin bil. I vissa av klasserna gäller det att vara snabbast i mål.

– Man tävlar alltid två och två, så slår man ut varandra. En vinner och en försvinner och så fortsätter man så i en elimineringsstege.

På plats blir det försäljning av mat, dricka och kaffe. Ibland har det även kommit aktörer som säljer diverse motorrelaterat.

– Vi hoppas på att kunna ha åtminstone 60 startande bilar. Sen hoppas vi såklart att vi får mycket publik, det är värt att åka dit. Det är mycket häftiga bilar och bra racing, avslutar Ann.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se