Jubileumsföreställning hyllar Selma Lagerlöf

Leif Stinnerbom, teaterchef på Västanå teater, står för regi och manus till jubileumsföreställningen. Foto: Privat.

Västanå teater firar 50 år och deras jubileumsföreställning har premiär den 25 juni. Det blir en kavalkad med inslag från deras tidigare Selma Lagerlöf-uppsättningar.

– Vi har slagit på stortrumman, säger teaterchef Leif Stinnerbom.

På Västanå teater har man genom åren kunnat se Nils Holgersson, Gösta Berling och andra kända berättelser från Selma Lagerlöf. I jubileumsföreställningen ville man slå på stort i mötet med Selma och ge en glimt från flera av hennes historier.

– För de som sett våra tidigare föreställningar kommer detta vara ett kärt återseende och för de som inte sett dem kommer detta vara en teaser att vilja se dem, säger Leif Stinnerbom, teaterchef.

Föreställningen har premiär på midsommardagen, den 25 juni, i Berättarladan i Rottneros. Med nästan 60 föreställningar pågår den under hela sommaren och en bit in i september.

– Det är en stor åtgång på biljetterna, det visar att det finns ett stort intresse att få komma ut och se levande konst igen efter pandemin.

RÖD TRÅD

Till jubileumsföreställningen ville man hitta en röd tråd mellan Selma Lagerlöf och Västanå teater och fann den naturligt i intresset för musik, dans och teater samt den muntliga berättarkonsten. Selma hade ett genuint teaterintresse och skrev inte sällan om sina böcker till teatermanus.

– Föreställningen är en saga om Selmas författarskap och det är en saga om Västanå teater med sina 50 år med Selma som ständig följeslagare, berättar Leif.

Föreställningens titel, En saga om en saga, är passande nog lånad från en av Selmas noveller med samma namn.

Slutligen, vad tror du att Selma Lagerlöf hade tyckt om föreställningen?

–Selma var mån om att man skulle göra teater utifrån hennes verk, så förhoppningsvis hade hon uppskattat det!

Jubileumsföreställningen är en hyllning till många av Selma Lagerlöfs historier.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se