År 50 med Kil hela veckan – nu på ny vecka

Katarina Widell, kultur- och fritidssamordnare på Kils kommun. /Foto: Erik Lundh.

Parad, marknad, musik och epa-träff – Kils kommun firas med hel vecka.

– Det är många som längtat efter den här festen, säger Katarina Widell, kultur- och fritidssamordnare på Kils kommun.

Kil hela veckan är ett återkommande evenemang som hålls under en augustivecka. Festen har arrangerats sedan 1972 med undantag från vissa år, däribland under pandemin.

– Det är många som längtat efter den här festen. Det är Kils egen folkfest som är till för alla, även för de utanför kommungränserna, säger Katarina Widell.

Firandet inleds redan lördag den 6 augusti med Frykerudsdagen och fortsätter till söndagen den 14 augusti.

– Tidigare har det alltid varit under vecka 33 men eftersom skolan börjat då har vi efter samtal med handlarna flyttat till vecka 32.

Parad

Måndagskvällen är då det sker den stora paraden längs Storgatan, då föreningarna får visa upp sig. Där brukar det delta mellan 500–600 föreningsaktiva och längs Storgatan brukar flera tusen besökare titta på.

– Den startar vid Sannerudsskolan. Det brukar vara ett 30-tal föreningar. Hockeyspelarna brukar komma i full mundering, det är veteranbilar och hästar. Sen brukar det vara musikunderhållning med.

Under veckan blir det konserter med storband, marknader, konstutställningar, seniorernas dag med rullatorsservice, barnaktiviteter och barnteater.

– Nytt för i år är också att vi ska ha en kommundag. Då kan man få träffa personal inom kommunala bolag och samhällsplanering. Vår kommundirektör kommer också dit.

Epa power meet

Under de senaste åren är det Kils kommun som arrangerar Kil hela veckan med hjälp av föreningen Gilla Kil, Lions, Handeln i Kil, Studieförbundet Bilda, Vuxenskolan, ABF, kyrkorna, föreningar och företagare i Kil.

– Under de åren som vi har varit med har vi haft något vi kallar pop- och rock på Gröna torget, men i år går vi ifrån det. Vi planerar i stället för att ha en Epa-träff i Kil på lördagen den 13 augusti och jag hoppas verkligen på att den blir av för att locka ut ungdomarna, avslutar Katarina. 

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se