
Snart är urpremiären för Värmlands cirkusfestival – en festival som ska sätta ljuset på cirkusen som kulturform.
– Vi vill ha en etablerad cirkusscen i Värmland, säger Marcel Lindström, projektledare.
Det var under pandemin som idén om en cirkusfestival uppkom med syfte att få Forshaga att hitta till kultur. En grupp cirkusintresserade personer runt om i Värmland sattes ihop och den 20 augusti blir festivalen verklighet.
– Vi vill ha en etablerad cirkusscen i Värmland. Ett träningshus för professionella cirkusartister, där man kan korsa samarbetat med dans, teater och cirkus. Det är lång väg dit, men det här är ett steg i den riktningen, säger Marcel Lindström, projektledare.
Tanken är att det här ska vara ett evenemang som kommer återkomma i minst tre år, nästa år i Grums och tredje året i Säffle.
– Cirkusen är inte särskilt stor i Värmland så vi vill ge den en boost. Jag tror det inte är så många som har så stor koll på vad cirkusen är. Många tror att det är stora tält och elefanter. Nu för tiden kan det vara så mycket mer, säger Sara Jane Göthlin, projektledare.
Nycirkus
Idag är cirkusen ett brett begrepp menar de.
– Man bakar in många konstformer i cirkusen. Man kanske spelar en karaktär, samtidigt som man gör sina tricks eller dansar. Det finns plats för väldigt många inom cirkusen, fortsätter Sara.
– Vissa gillar sport och vissa gillar kultur. Cirkus är någonstans i ett mellanland, lägger Marcel till.
Vad är en cirkusfestival?
– Vår cirkusfestival blir en familjefest. Det är många aktiviteter för barn och ungdomar. Man ska både få prova på och uppleva, säger Sara.
Invigningen sker i Forshaga centrum med en parad in till festivalområdet.
De professionella utövarna som kommer är både lokala clowner, styltgångare, akrobater och jonglörer. Det kommer finnas trolleri, en såpbubbleartist, och en rockringsartist.
Engagemang
Flertalet föreningar är också engagerade och ställer upp på olika sätt. Många ungdomsgrupper är med – som skate:are, parkourutövare och dansare, som kommer ha uppvisningar. Vissa ställer upp som funktionärer och andra bidrar med utsmyckning.
– Vi har engagerat så otroligt mycket folk här i Värmland, det är säkert över 100 personer som har varit engagerade, säger Marcel.
På festivalområdet kommer det finnas hoppborg, såpbubbelland, ansiktsmålning, sockervadd, popcorn, ballongknytare och en spådam.
– Det är jättemycket som kommer hända på området. Man kommer kunna uppleva lite allt möjligt även utöver de återkommande föreställningarna under dagen. Jag hoppas att många blir inspirerade och börjar utöva cirkus, avslutar Sara.
