Landsbygden visas upp på Lillerud

Anders Westlund är lärare på Lillerudsgymnasiet och arrangör för mässan. /Foto: Erik Lundh.

Traditionsenligt är det dags för Lillerudsdagarna – mässan som visar upp den värmländska landsbygden i dagarna två. I år går mässan av stapeln 27-28 augusti.

– Det är fantastiskt att vi kan få göra det här igen, säger Anders Westlund, lärare på Lillerudsgymnasiet och arrangör för mässan.

Lillerudsdagarna har arrangerats på Lillerudsgymnasiet i många år i syfte att visa upp landsbygden och sprida kunskap om var maten vi äter kommer ifrån.

– Vi har varit hindrade i två år så det är fantastiskt att vi nu kan få göra det här igen. Det känns jätteroligt, det här är verkligen en rolig fest för hela Värmland.Jag gissar att det blir rekordantal besökare. Jag tror att det är ett uppdämt behov, säger Anders Westlund.

På plats finns organisationer och ideella föreningar och precis som vanligt finns ett stort antal utställare med försäljning av mat från lokala producenter och annat.

Det kommer att finnas aktiviteter för både stora och små.

– Det är ju en stor händelse. Vi brukar räkna in ungefär mellan 8000 och 10 000 besökare sammanlagt på dom två dagarna.

Uppvisningar

Under dagarna kommer skolans stall var öppet och besökarna kan få träffa djuren. Det hålls också guidade turer vid växtodlingen på åkrarna.

– Sen har vi favoriter i repris, vi kommer ha tornerspel. En förening med riddare kommer och visar upp sig. Det har varit jättepopulärt så därför har vi det igen.

Eftersom det är valår kommer det också finnas riksdagspolitiker på plats för att prata om landsbygden.

– En elev kommer ha lite utfrågning av politikerna. Det blir lite landsbygdsfrågor från ungdomar.

Det blir både hunduppvisning och hästuppvisning.

– Vi har haft westernuppvisning tidigare, det har vi i år också men denna gång blir det större. Det är riktigt duktiga ekipage, Sverigeelit. Något ekipage som kommer har varit med i EM och tävlat för Sverige.

Det är både lärare och elever på plats och jobbar.

– Eleverna har pratat om det här sedan februari när det började bli på tal om att Lillerudsdagarna kanske skulle bli av. Personalen jobbar ju också mer än gärna. Dels är det väldigt roligt och vi känner ju också en väldig stolthet att så många vill komma för att titta på vår arbetsplats, säger Anders.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se