Grilltrenden: Fler testar nya sätt att grilla

Niclas Lööf, delägare på Lööfs Gasol. /Foto: Erik Lundh.

Ved, kol, el eller gasol. Att grilla hör sommaren till, men hur vi grillar kan se mycket olika ut. I våra trädgårdar kan det till exempel stå en klotgrill, Muurikka, rökgrill eller, vad som blivit alltmer populärt det senaste året – pizzagrill.

Den vanligaste grillen i Sverige är den klassiska klotgrillen som fylls med en kolbädd, men för den som vill testa något annat finns det många andra alternativ att välja mellan.

Det kan bli heta diskussioner till fördelarna respektive nackdelarna kring kol eller gasol, men oavsett vad man föredrar finns det många olika alternativ.

För den som vill få till en hemmagjord pizza som smakar bättre än den lokala pizzerian finns till exempel pizzagrillen.   

– Det är verkligen i ropet just nu. Det började komma några förra året men i år fullkomligt exploderade det. De går att göra på både kol, gasol och ved, säger Niclas Lööf, delägare på Lööfs Gasol.

I en pizzagrill läggs pizzan på en sten som värmts till en hög temperatur. Den ser till så all överbliven vätska ur degen extraheras och det blir krispigare botten och kanter.

Väldigt roligt

Något som också har blivit alltmer populärt är att röka köttet. Då tillagas köttet med lägre temperaturer. Rökgrillar finns även med el eller gasol.

­– Du lägger in rökspån som avger smak. Det finns lite olika rökspån med olika smak. Sen kan du ha vatten i som går in i köttet. Det är inte så krångligt och är väldigt roligt, men det tar lite tid.

Ett annat sätt att tillaga maten är på en Muurikka.

– Det är nog det som går allra mest hos oss och har gjort det i många år. Det är som en stor wokpanna som står på gasolbrännare. Men den har ben så man kan placera över öppen eld också.

Den går att i princip göra vad som helst på och marinaden rinner aldrig iväg.

– Det kan vara kul att vara ett gäng som står runt om Muurikan och flytta runt grillmaten tillsammans.

Vad brukar du själv grilla?

– Det är ju allt egentligen. Kött, fisk eller grönsaker. Jag grillar året om. Det är perfekt att göra det på nyår till exempel. Jag har stekbord som går på gasol också. Sidfläsk till exempel är väldigt fett så då är det bättre på stekbord, eller om man ska göra smash burgers, då är det smidigt.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se