
I mars besökte äventyrslystna elever från Forshagaakademin Nepal för praktik under en treveckorsperiod. Nu ska en av dem återvända till landet.
Det var under 2019 som gymnasiet i Forshaga fick kontakt med The Royal Beach Camp i Nepal.
En nepales besökte skolan för att berätta om deras verksamhet – ett äventyrscamp med stor fokus på hållbarhet, där unga utbildas till guider. När pandemin äntligen var över var det dags för tre äventyrslystna elever att besöka landet.
I en prunkande dalgång 400 meter över havet ligger byn Katauti Khola. Här skulle Celine Eriksson, Nora Johansson och Oscar Heikkinen spendera tre veckor.
– Det är en liten by. Att åka alla slingriga vägar tog cirka 3,5 timme från huvudstaden Katmandu, säger Celine.
Under praktiken bodde eleverna i enkla safaritält. Sängarna var några lastpallar med en hård madrass.
– Man blev van efter ett tag även om det var lite hårt. Hela dagarna var fullspäckade så man var så himla trött på kvällarna, ler hon.
Aktiviteter
Tidpunkten de besökte Nepal innebar att de också fick de uppleva Holi, vilket är en hinduisk vårfest som pågår under två dagar. Den andra dagen kastar de firande färg på varandra.
– Vi firade och kastade färg på varandra i campet. Det var väldigt roligt. Det var en upplevelse.
Under praktiken fick de lära sig hur man guidar vid de olika momenten.
– När vi gick ute i djungeln så skrek de till lite då och då. Vi tyckte det lät lite roligt, men sen frågade vi varför och det var det tydligen för att de ville skrämma bort tigrar, sa Oscar.
De besteg ett berg som hade en topp på 2 000 meter över havet.
– Det gjorde vi 37 graders värme. Vi trodde inte riktigt att vi skulle klara av det innan vi började närma oss slutet, då var det väldigt varmt men vi kom upp alla tre, säger Nora.
Canyoneering, kajak- och forspaddling samt rafting, stod på agendan. Detta gjorde de längs med floden Trishuli, som har färgats turkos av Himalayas smältande glaciärer i norr.
Hjälpte
Floden är ett populärt turistmål för just forsränning och vattenäventyr. Då det inte finns något system för sophantering kunde det därför uppstå stora problem med att skräp hamnar lite överallt. Därför hjälpte de till att rensa upp på stranden.
– Vi hittade tobak, kläder, glasflaskor, plast och metall. Det var så många saker som hade längts hela stranden. Det kommer upp med monsunregnet, sa Nora.
Nepal har också stora klyftor mellan de rika och fattiga. Det fick de bevittna när de besökte en skola som riskerade att stängas ner om de inte fick motta doneringar.
– Vi gav den lite pennor och annat material. Sedan gick vi tillbaka för att hoppa hopprep och lekte med dem eftersom de inte har någon idrott där. Det var jättekul men också hemskt att se hur fattigt de har det när vi har det så bra hemma.
Nu har gänget tagit studenten och en av dem har planer på att resa tillbaka. – Jag ska dit i 15 veckor för att gå deras rafting- och bergsguide-utbildning som de har. Man börjar i bergskedjan Himalaya, sedan tar man sig neråt till floderna och åker ut på expedition en vecka i taget, avslutar Oscar.