Barn skrev brev till president Putin

”Du måste sluta kriga”, skrev barnen på Stodene förskola till president Vladimir Putin. / Foto: Karlstads kommun

Barnen på Stodene förskolas avdelning Vintergatan skrev brev till Rysslands president Vladimir Putin för att be honom sluta kriga. Det, efter att Ukraina vann årets Eurovision.

”Hej Putin. Snälla kan du sluta kriga i Ukraina. Det är dumt att bomba. Om du ska bestämma så kan du väl göra något snällt i stället. Man kan inte bara bomba ett helt land. Varför vill du ha ett land som är bombat?”

Så inleds brevet som barnen på Stodene förskolas avdelning Vintergatan skrivit till Rysslands president Vladimir Putin.

Det var när Ukraina vann Eurovision som de började att fundera över var tävlingen ska hållas nästa år nu när det är krig i landet.

– Många av barnen hejade på Ukraina, säger berith Ivansson som är förskollärare på Vintergatan, i ett pressmeddelande.

Brevet

Efter många tankar och funderingar slutade det med att de skrev brevet till presidenten.

De skrev: ”Vi hejade på Ukraina i Eurovision och vill att tävlingen ska få vara där nästa år.

Om vi gör snälla saker mot dig, blir du snäll då? Du måste lära sig prata i stället för att slåss. Du måste sluta kriga!!”.

– Det ger hopp inför framtiden att barnen tar detta så allvarligt. Förskolan är barnens första demokratiska mötesplats och det är viktigt att de får möjligheten att göra sina röster hörda, säger hon. 

Berith har berättat för barnen att de tyvärr inte har Putins adress men att de ändå ska sprida brevet via tidningen, så att han kanske får ta del av det där.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se