Så många skaffade hund under pandemin

Allt fler valde att skaffa husdjur under pandemin.

Antalet hundar i Värmland har ökat under pandemin. Under 2021 fanns 3 103 fler hundar i länet jämfört med 2019 – en ökning med tio procent på två år. Det visar statistik från Jordbruksverket som sammanställts av branschorganisationen Svensk Djursjukvård.

Hundarna i Värmland har blivit fler under pandemin, från 32 367 hundar under 2019 till 35 470 hundar under 2021.

– Det är fantastiskt att fler ser värdet i att skaffa husdjur. Samtidigt innebär det en ökad belastning på djursjukvården, som redan före pandemin led av stor brist på legitimerad personal, säger Emma Terander, branschansvarig på Svensk Djursjukvård, i ett pressmeddelande.

I riket som helhet har antalet hundar också ökat med tio procent, motsvarande 93 590 hundar, mellan 2019 och 2021. Störst ökning var det i Stockholm med 15 procent, följt av Gotland och Uppsala som låg på tolv, respektive elva procent.

Värmlands län hamnar på en sjundeplats i antal nyinskaffade hundar.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se