Boule – pensionärssport?

Troligen är det många som förknippar boule med något äldre medborgare. Jag kan se den klassiska bilden av franska män som rullar klot med en cigg i mungipan och ”Merde” ligger i luften. Spelet introducerades i Sverige under 1940-talet.

I mängden val idag lockar det generellt inte så många unga att prova. Synd! Var på ett evenemang nyligen där man spelade i mixade par och tävlade i grupp- och slutspel.  Detta är ingen action och kraftsport men spännande och rolig ändå. Spelet kräver teknik och precision bland annat för att lägga kulorna nära Lillen (den lilla träkulan som är spelets centrum) och blocka eller krocka bort motståndarna. Och plocka poäng. Först till 13 vinner matchen. Man kan inte bara att rulla eller kasta stålkloten lite hur som helst. Jag var mycket imponerad över mångas koncentration och välriktade kast. Spelplanen är 4 gånger 15 meter och träffar man sargen är klotet ute ur spelet. 

Det var en trevlig gemenskap mitt i spelet. Vinnarskallar och glada och humoristiska deltagare i en kul mix. Och så fick man frisk luft och en efterlängtad kopp kaffe, macka och glass mellan varven. Jag ska definitivt prova att rulla klot mer när mina handleder läkt (fallskada).

 Bouleföreningarna i Värmland har samarbete och man träffas och spelar året om. Mitt mål är att inspirera fler i min och yngre generationer att testa. Allt spel och motion behöver ju inte vara svettigt och jobbigt för att ge något.

Hoppas ni haft en trevlig sommar, med eller utan boule!

Lena Svärd, Korpen

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se