Tapetseraryrket uppmärksammas med egen dag

För tre år sedan instiftade Sveriges Tapetserarmästare ny dag i kalendern. Den 2 september var det återigen dags för Nationella tapetserardagen – ett tillfälle att uppmärksamma yrket och att se över hur dina möbler mår.

Tonny Målström startade sitt tapetsseri år 1981. /Foto: Erik Lundh

Trots att återbruk och hållbarhet är något som blivit trendigt och ligger i tiden så har tapetseraryrket haft svårt att nyrekrytera. Många äldre tapetserare har tvingats stänga när ingen tar vid och med det lång kunskap och ett nätverk till kunder som försvinner

– Vi som finns kvar har mycket att göra. I nuläget har vi många sökande till utbildningen. Så det finns hopp, säger Tonny Målström på Tonnys tapetseri i Forshaga.

Yrket

Tonny Målström har drivit Tonnys Tapetsseri sedan -81 och flyttade in i sina nuvarande lokaler -86.

– Jag har påbrå. Morfar var tapetserare och mormor var sömmerska. Så jag valde att utbilda mig i det också.

Tapetserare är yrkestiteln för den som gör stoppningsarbeten och klär om möbler. En traditionell stoppning kan bestå av resår tillsammans med material som kroll och tagel.

– Sen behöver man inte klä möbeln traditionellt så att den ser ut som ett museIföremål. Klä den så att den passar in i hemmet!

Även moderna möbler kan behöva kärlek – i stället för att köra dem till tippen när de blivit slitna eller missfärgade går det att lämna dem till en tapetserare, där byts syntetstoppning till ny och ny klädsel sys.

– Vi jobbar ganska brett. Vi gör stolsitsar, soffor, bilstolar, dynor i båt och husvagnar, gymmaskiner, syr gardiner…

Sömmerska Karin Jansson syr dynor. Foto: Erik Lundh.

Förening

Tapetserarna i Sverige organiserar sig i föreningen Sveriges Tapetserarmästare, STM. Inom förbundet var det några yngre tapetserare som lyfte förslaget om en egen dag.

– De såg hur yrkeskåren såg ut på våra träffar inom förbundet. Så de framförde en motion om att ordna en dag.

För tre år sedan blev Nationella tapetserardagen verklighet – då håller tapetserare över hela landet öppet i sina ateljéer. Det är ett tillfälle att se över hur dina möbler mår men även att uppmärksamma yrkeskategorin.

– Det här är ju en jättebra dag att få ut budskapet. Sedan är det ju såklart också bra reklam för den specifika tapetseraren. Man kan besöka en tapetserarverkstad och se vad vi gör. Många tror fortfarande att vi sätter upp tapeter, det gör målare. Det här är ett skapande yrke och jag tror att många skulle tycka det är kul, avslutar Tonny.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se