Smakrundan tillbaka under mathelgen

Den 24–25 september är det traditionsenligt dags för Smaka på Värmland. Förra året hölls en smakrunda vilket var en pandemilösning, men då den var så pass uppskattad kommer den bli av även i år.

John Zafaradl, projektledare från Visit Värmland. /Foto: Erik Lundh.

Smaka på Värmland är en årligt återkommande happening där många matproducenter samlas under en helg.

– Ur ett besöksnäringsperspektiv, som vi jobbar med, skapar detta en ny besöksanledning och kan locka folk utifrån. Det skapar ett mervärde, säger John Zafaradl, projektledare från Visit Värmland.

Mathelgen arrangeras av Visit Värmland, Nifa och Visit Kristinehamn som tillsammans arbetar för att hela Värmland ska vara en stark mat- och dryckesdestination.

Smakrunda

Förra året arrangerades en smakrunda, där de som ville ta del av Smaka på Värmland kunde göra en rundresa i länet till de olika producenterna.

– Även om det var en pandemi ville vi inte ställa in utan vi kom på den här idén. Då kunde folk besöka producenterna utan att bryta mot restriktionerna som fanns.

Smakrundan blev ett sätt för lokala producenter, gårdsbutiker, restauranger och andra verksamheter inom kategorin, att visa upp och sälja sina mathanverk och livsmedelsprodukter på hemmaplan. Detta visade sig ha varit en succé.

– Vi fick runt hundra utställare så vi bestämde oss för att behålla smakrundan även i år men att kombinera det med matfestivalen som varit förut. Även i år är det många anmälda och det som är spännande är att vi har en väldigt bra geografisk spridning.

Matfestival

Matfestivalen som arrangeras för 12:e året i rad har kommit att bli ett av Sveriges populära matevenemang. Sedan ett antal år har den hållits i Kristinehamns statspark, med undantag från pandemin.

– I Kristinehamn kommer de hålla ett gediget scenprogram, förklarar John.

Än så länge står det klart att matprofilerna Carl Jan Granqvist och Paul Svensson kommer. Det kommer också finnas workshops, barnaktiviteter med mera.

– Vi har haft som mål att ha flera samlingsplatser, så i år har vi ytterligare en. Nu kommer det finnas Wiksfors bruk i Säffle kommun. Det finns så mycket att se och ta del av där så jag tror det kommer bli jättebra. 

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se